Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

ÚZŽNO: V Slovenskom štáte sa mali dobre len tí, ktorí sa mu podriadili

Na archívnej snímke predseda Ústredného zväžu židovských náboženských obcí na Slovensku Richard Duda. Foto: TASR - Michal Svítok

Duda skonštatoval, že v súčasnosti sa na vojnový Slovenský štát môžu s obdivom pozerať len ľudia bez znalosti historických faktov.

Bratislava 13. marca (TASR) – Vojnový Slovenský štát, ktorý vznikol 14. marca 1939, nebol demokratický a ani právny štát a bol ústretový len voči tým, ktorí sa jeho režimu slepo podriadili a otrocky mu slúžili. V súvislosti s výročím vzniku satelitu nacistického Nemecka to pripomenul Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku.

"Odmenou pre posluhovačov vládnucej totality bol rozdaný majetok spoluobčanov, ktorých režim naopak obral o všetko, vrátane ľudských práv a dôstojnosti a neváhal ich poslať do vyhladzovacích táborov," upozornil predseda ÚZŽNO Richard Duda.

Skonštatoval, že v súčasnosti sa na vojnový Slovenský štát môžu s obdivom pozerať len ľudia bez znalosti historických faktov. "Možno tiež potomkovia zlodejov, ktorí si prisvojili majetok deportovaných, alebo tí pomätenci, ktorí si myslia, že previniť sa dá aj narodením do ´menejcennej rodiny´," dodal.

A hoci existujú skupiny, ktoré vtedajší ľudácky režim adorujú, Duda je presvedčený, že väčšina obyvateľov Slovenska dnes hľadí do budúcna s otvorenou mysľou. "A buduje moderné, demokratické, tolerantné a humánne Slovensko bez nutkania zameniť vlastenectvo za hrdosť na zločincov," zdôraznil predseda ÚZŽNO.