Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Duda: Politici vydávajúci sa za ochrancov SNP sa bratajú s odporcami

Na snímke predseda Ústredného zväžu židovských náboženských obcí na Slovensku Richard Duda. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri príležitosti 78. výročia SNP to skonštatoval predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR Richard Duda.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Zažívame dobu, keď sa politici, ktorí sa dlhé roky vydávali za ochrancov odkazu Slovenského národného povstania (SNP), bratajú s jeho odporcami. Demokraticky zmýšľajúci občania by im mali preto ukázať, že okrem iného popierajú základné princípy slovenskej štátnosti. Pri príležitosti 78. výročia SNP to skonštatoval predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR Richard Duda.

"Dnes je deň, keď všetci demokraticky zmýšľajúci občania musia jasne týmto politikom ukázať, že sa zahrávajú s ohňom. Popierajú základné princípy slovenskej štátnosti a vysmievajú sa tým ľuďom, ktorí si želajú žiť v demokratickej a najmä hodnotovo orientovanej spoločnosti," odkázal Duda vo svojom vyhlásení.

SNP podľa neho ukázalo, že nie všetci občania vojnového Slovenska podľahli "demagogickému vábeniu" ľudáckej vlády, ktorá rabovala majetok vlastných občanov, odnímala im ľudské práva, ponižovala ich, degradovala či väznila. Voči režimu exitoval od samotného počiatku okrem zahraničného aj odboj vnútroštátny, teda občianskodemokratický, sociálny a aj vojenský.