Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAKA robí v Bratislave a okolí raziu, má súvisieť s obchvatom D4R7

Na ilustračnej snímke zásah NAKA. Foto: Facebook - Polícia SR

Podľa informácií televízie Markíza mali pri raziách zadržať viacero ľudí, vrátane šéfov firiem pôsobiacich v odpadovom hospodárstve.

Bratislava 28. marca (TASR) - Od skorých ranných hodín je v Bratislave a okolí policajná razia. TV Markíza o tom informuje na svojom webe. Razia by mala súvisieť s podozreniami, že sa na stavbu obchvatu D4R7 používa kontaminovaná zemina.

Podľa informácií televízie mali pri raziách zadržať viacero ľudí, vrátane šéfov firiem pôsobiacich v odpadovom hospodárstve.

"Polícia údajne zasahuje aj v dome zástupcu španielskeho konzorcia, ktoré stavbu nultého obchvatu realizuje. Nie je vylúčené, že dnešná razia bude mať vplyv na ďalšiu výstavbu obchvatu," píše sa ďalej webe televízie.

Podľa informácií portálu Glob.sk mala polícia zadržať "odpadkového kráľa" Michala G. aj manažéra D4R7 Construction, s.r.o., Javiera H. Komando malo zasahovať aj u ďalších fyzických osôb a firiem, ktoré stavbu realizujú alebo sa na nej podieľajú.

Zadržaní by podľa Glob.sk mohli byť obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia. Podložie pod D4R7 totiž podľa zdroja portálu nespĺňa bezpečnostné kritériá. "V hre má byť úplné prerušenie výstavby obchvatu. Na nebezpečných úsekoch zrejme bude potrebné urobiť výkopy a následne navoziť ako podložie novú zeminu," dodáva portál.

L. Sólymos: Pri D4/R7 ide o ukážkovú súčinnosť polície a inšpektorov


Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) ocenil súčinnosť polície a envirorezortu počas štvrtkovej razie k podozreniam súvisiacim s výstavbou bratislavského obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. V teréne podľa ministra okrem policajtov pôsobili aj inšpektori životného prostredia. Na akcii sa podieľali aj odborníci priamo z ministerstva životného prostredia.

"Na ministerstve berieme boj s envirokriminalitou vážne. Vo štvrtok sa koná razia ohľadom podozrení v súvislosti s výstavbou D4/R7. Som rád, že ide o ukážkovú súčinnosť polície a našich inšpektorov životného prostredia priamo v teréne," vyhlásil Sólymos.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že sa podozreniami spojenými s výstavbou obchvatu zaoberá už niekoľko mesiacov v spolupráci s políciou. "Práve toto je cesta a preto podporujeme a podieľame sa na vzniku enviropolície na Slovensku," podotkol Sólymos.

Envirorezort deklaruje, že za posledné tri roky úspešne presadzuje legislatívne sprísnenia postihov za protiprávne konania, posilňuje činnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Zároveň v spolupráci s ministerstvom vnútra a spravodlivosti sa podieľa aj na spustení a činnosti takzvanej enviropolície.

M. Vallo: Nepripustíme žiadne stavby, ktoré môžu škodiť životnému prostrediu


Hlavné mesto nepripustí žiadne stavby v Bratislave, ktoré môžu škodiť životnému prostrediu. Ak sa tak deje, mesto s tým má problém. Pre TASR to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo. Reagoval tak na rozsiahlu štvrtkovú policajnú akciu v Bratislavskom kraji, ktorá má súvisieť s podozreniami, že sa na stavbu bratislavského obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, používa kontaminovaná zemina či stavebný odpad.

Vallo spresnil, že už na jednom z prvých stretnutí so zástupcami koncesionára projektu výstavby nultého obchvatu Bratislavy (spoločnosť Zero Bypass Limited, spolu so zhotoviteľom D4R7 Construction, pozn. TASR) sa pýtal na túto tému. "Pretože už vtedy bolo z verejne dostupných informácií známe, že takáto vec tam hrozí. Vtedy sme boli ubezpečení konzorciom, že nič také sa nedeje," povedal.

Primátor tvrdí, že mesto nie je objednávateľom stavby a má na ňu len minimálny dosah. Priznáva však, že stavba zasahuje aj na územie Bratislavy, a preto sa bude o prípad intenzívne zaujímať. "Nepripustíme žiadne stavby, ktoré môžu škodiť životnému prostrediu v Bratislave. Máme s tým problém," vyhlásil Vallo. Tvrdí, že verejnosť potrebuje dobudovanie D4 a R7, pretože aj pre túto výstavbu sú v hlavnom meste rozsiahle dopravné obmedzenia. "Dúfam, že to dobre dopadne a životné prostredie v Bratislave a okolí nebude dotknuté," podotkol. Deklaruje, že sa v tejto veci chce stretnúť s ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd) i zástupcami koncesionára. "Budeme sa zaujímať a chcieť vedieť detaily," skonštatoval Vallo.