Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

V Bratislave bude konferencia o Jozefovi M. Hurbanonovi

V roku 1817 sa narodil evanjelický kňaz, organizátor slovenského národného hnutia, vydavateľ Slovenských pohľadov, spoluzakladateľ Tatrína, historik, publicista, básnik a spisovateľ JOZEF MILOSLAV HURBAN, vodca Slovenskej národnej rady (SNR) v revolučných rokoch 1848-1849 a jeden z tzv. otcov modernej slovenčiny. Zomrel 21.2.1888. Foto: TASR

Dvojsté výročie narodenia J. M. Hurbana (19. marca 1817) si pripomenieme až v budúcom roku.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Vedecko-historická konferencia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku pod názvom "Jozef Miloslav Hurban - prínos pre cirkev a národ" sa bude konať vo štvrtok 10. novembra v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici v Bratislave.

Konferencia so začiatkom o 9.00 h sa uskutoční pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana - evanjelického farára a superintendenta, významnej osobnosti Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, ale aj slovenskej kultúry a slovenského národa. Bude sa konať v deň narodenia reformátora Dr. Martina Luthera.

S prednáškami na konferencii vystúpia - generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, ďalej Peter Gažík, Dalimír Hajko, Radoslav Hanus, Milan Šišmiš, Eva Bachletová, Jozef Karlík a Michaela Kerešová.

Dvojsté výročie narodenia J. M. Hurbana (19. marca 1817) si pripomenieme až v budúcom roku, no konferencia k tomuto výročiu bude už v teraz. Cieľom je, aby v roku 2017 mohol byť do cirkevných zborov, evanjelických škôl a ďalším záujemcom distribuovaný zborník prednášok z tejto konferencie.

Informáciu zverejnil Generálny biskupský úrad ECAV na Slovensku.