Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa stretli šéfovia diplomacií, témou bol aj vízový režim

Slovensko hostilo ďalšie z významných medzinárodných podujatí v rámci svojho predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4). Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák privítal ministrov zahraničných vecí 12 krajín EÚ a Východného partnerstva, ako aj vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú politiku s komisárom EÚ pre susedstvo a rozširovanie. Ministerská schôdzka V4 + Východné partnerstvo sa uskutočnila v hoteli Bôrik a zúčastnili sa na nej aj švédsky, lotyšský a rumunský minister zahraničných vecí. Ministri diskutovali o nadchádzajúcom summite v Rige, o možnostiach rozvoja spolupráce s krajinami Východného partnerstva v období po summite, ako aj o aktuálnych zahraničnopolitických otázkach. Na snímke zľava minister zahraničných vecí Arménska Edward Nalbandian, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Lotyšska Edgars Rinkevics, minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek a minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó počas tlačovej konferencie 15. mája 2015 Foto: TASR/Martin Baumann

Summit Východného partnerstva v lotyšskej Rige by mal priniesť konkrétnejšie výsledky a cestovnú mapu k mobilite, liberalizácii vízového režimu a udeľovaniu víz krajinám Východného partnerstva.

Bratislava 15. mája (TASR) - Summit Východného partnerstva v lotyšskej Rige by mal priniesť konkrétnejšie výsledky a cestovnú mapu k mobilite, liberalizácii vízového režimu a udeľovaniu víz krajinám Východného partnerstva. Uviedol to dnes v Bratislave lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs. Lotyšsko momentálne predsedá Európskej únii.

"Verím, že budeme mať priestor na to, aby sme otvorili nové oblasti spolupráce," dodal s tým, že summit v Rige musí znovu zdôrazniť účel Východného partnerstva a spoluprácu medzi EÚ a Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Podľa neho pôjde o summit, na ktorom sa potvrdí napredovanie vzťahov s týmito krajinami.

V Bratislave sa dnes stretli šéfovia diplomacií Vyšehradskej štvorky, Východného partnerstva, Lotyšska, Rumunska a Švédska. Ministri privítali, že Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina realizujú plány na liberalizáciu vízového režimu. Moldavskí držitelia biometrických pasov už majú bezvízový vstup do EÚ. V Rige by sa malo diskutovať o tom, ako sú na tom v tejto oblasti zvyšné dve krajiny.

Ministri V4 dnes povzbudili Gruzínsko a Ukrajinu, aby zintenzívnili opatrenia pre splnenie kritérií k liberalizácii vízového režimu.



Vyšehradská skupina podľa slovenského ministra Miroslava Lajčáka ako hlavnú úlohu pre členov Východného partnerstva vidí potrebu napredovať na ceste reforiem, budovania demokracie a právneho štátu, v ktorom sú rešpektované ľudské práva.

"Plne si uvedomujeme svoju zodpovednosť za vývoj v našom najbližšom susedstve. Aj preto aktívne podporujeme reformné procesy v krajinách na východ od našich hraníc a aktívne im odovzdávame naše skúsenosti z transformačného obdobia a z reforiem," podčiarkol Lajčák.

Dodal, že V4 plne podporuje Východné partnerstvo. Zdôraznil, že táto strategická susedská politika Európskej únie nie je namierená proti žiadnej inej krajine. "Cieľom spolupráce sú tesnejšie väzby medzi EÚ a krajinami Východného partnerstva," konštatoval.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzdvihla silnejšie a hlbšie partnerstvá s každou zo spomenutých šiestich krajín. Podľa nej bude budúcotýždňový summit (21. - 22. 5.) v Rige dobrou príležitosťou pragmaticky, otvorene a konkrétne diskutovať o napredovaní vo vzťahoch s krajinami Východného partnerstva. Vyslovila sa za konkrétnu spoluprácu v prospech občanov v oblastiach mobility, hospodárstva, dopravy či energetiky. "Dávame normálnu tvár našej spolupráci," podčiarkla.