Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa opäť zídu politické špičky; témou bude Ukrajina aj IS

Na archívnej snímke čestný prezident Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer Foto: TASR/Michal Svítok

Zakladateľ GLOBSEC-u a výkonný riaditeľ Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass na dnešnej tlačovej konferencii avizoval, že na tohtoročnom GLOBSEC-u očakáva takmer 1000 hostí.

Bratislava 11. júna (TASR) - Príprava na budúcoročný summit NATO vo Varšave, konflikt na Ukrajine či hrozba Islamského štátu (IS). Aj toto sú témy desiateho ročníka medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC 2015, ktoré sa bude konať 19.-21. júna v Bratislave. Hovoriť by sa malo aj o horúcej téme migrantov.

Zakladateľ GLOBSEC-u a výkonný riaditeľ Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass na dnešnej tlačovej konferencii avizoval, že na tohtoročnom GLOBSEC-u očakáva takmer 1000 hostí z viac ako 70 krajín.

Na akcii sa predstavia prezidenti Poľska, Slovenska, Chorvátska, Gruzínska, Estónska či Macedónska. Okrem prezidentov prídu aj premiéri zo Slovenska, Maďarska, Česka, Poľska a Čiernej Hory. Poľsko vysiela do Bratislavy aj ministra obrany.

Účasť na akcii potvrdil i americký senátor a bývalý protikandidát Baracka Obamu v boji o prezidentské kreslo John McCain, bývalý americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff a zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow.

Konferencie sa zúčastnia aj desiatky novinárov z 35 krajín sveta. Organizátori každoročne pozývajú i vysokých politických predstaviteľov z Ruska - avšak bezvýsledne.

"Žijeme veľmi zložitú dobu. Bezpečnosť nie je garantovaná a je to horšie, ako to bolo. Aj mnohí tí, ktorí sa bezpečnosti venujú, vážnosť doby podceňujú," povedal čestný predseda Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer.

Riaditeľ SAC a konferencie GLOBSEC Milan Solár je presvedčený, že toto podujatie dlhodobo zvyšuje hlas Slovenska v zahraničí. "Nie je to len o tom, že k nám príde množstvo prezidentov, premiérov, svetových politikov alebo zahraničných odborníkov, ale podstatné je, že témy, ktoré odznejú v Bratislave, do veľkej miery udávajú tón a smerovanie svetovej politiky. To netvrdíme len my, ale aj uznávaní experti," povedal Solár.

Významní hostia fóra GLOBSEC 2015 sa predstavia širšiemu publiku aj v mestách Bratislava, Košice a Banská Bystrica. A to v rámci podujatí GLOBSEC City Talks.



"GLOBSEC nechce ostať podujatím, kde debata prebieha len v hlavnej konferenčnej sále. S jednotlivými účastníkmi sa tak môže širšia verejnosť stretnúť aj mimo konferencie, počas City Talks v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici, a zapojiť sa tak do zaujímavých a prínosných diskusií," povedal Vass. Debaty sa uskutočnia od 18. do 20. júna.

Diskutérmi, ktorých ľudia môžu na City Talks stretnúť, budú významní predstavitelia politickej a diplomatickej komunity, ale aj odborníci z prestížnych univerzít či think-tankov z krajín EÚ, USA, Ukrajiny či Ruska.

Dominovať pritom budú témy ako Rusko, perspektívy vývoja na Ukrajine, otázka propagandy, odkaz druhej svetovej vojny či séria inšpiratívnych príbehov osobností zo strednej a východnej Európy.