Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Bratislave uviedli knihu Umlčaní, príbeh J. Kuciaka a M. Kušnírovej

Na snímke zľava rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej Zlatica počas oficiálnej prezentácie knihy Mareka Vagoviča a kolektívu Umlčaní v Bratislave 3. decembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Jej samostatnú časť tvoria odhalenia Kuciaka zasadené do politických súvislostí.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Knižnú novinku Umlčaní, príbeh Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, uviedli do života v pondelok v jednom z bratislavských kníhkupectiev za účasti rodičov zavraždených snúbencov. Portrét investigatívneho novinára a nádejnej archeologičky, ktorých v stredu 21. februára 2018 zavraždili vo Veľkej Mači, je dielom domovskej redakcie investigatívneho reportéra Aktuality.sk.

Marek Vagovič a kolektív 14 redaktorov spravodajského portálu cez autentické výpovede rodiny, priateľov, učiteľov a kolegov skladajú mozaiku dvoch mladých životov, ktoré vo veku 27 rokov umlčala ruka nájomného vraha. Navštívili aj miesta, kde Ján a Martina vyrastali a ktoré kreovali ich osobnosť. Súčasťou portrétu je tiež pohľad do zákulisia novinárskej práce. "Spolupracovali sme aj s mnohými zahraničnými novinármi, napríklad s Pavlou Holcovou z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá s Jánom Kuciakom spolupracovala na poslednej kauze o talianskej mafii, ale sú tam aj rôzni novinári z nemeckých, švajčiarskych novín, ktorí boli súčasťou medzinárodného tímu investigatívnych novinárov, ktorý vznikol po vražde Jána a Martiny," poznamenal šéf investigatívneho tímu spravodajského portálu a editor knihy.

Jej samostatnú časť tvoria odhalenia Kuciaka zasadené do politických súvislostí. Ako Vagovič uviedol pre TASR, autori tiež na základe analýzy dostupných informácií a rozhovorov s dôveryhodnými zdrojmi mapujú osudnú februárovú noc, opisujú politické zmeny, ktoré nastali po vražde, a analyzujú doterajší priebeh vyšetrovania. "Chceli sme vzdať hold Jánovi a Martine, dvom úžasným ľuďom, ktorých spájal zmysel pre spravodlivosť a život v pravde. Chceli sme, aby na nich ľudia nikdy nezabudli, aby pokračovali v ich odkaze, aby nerezignovali a bojovali za pravdu a spravodlivosť," vyhlásil Vagovič. Ďalej prízvukoval, že 300-stranový profil vznikol najmä vďaka podpore rodín Kuciakovcov a Kušnírovcov, ktoré do knihy poskytli autentické fotografie.

Výťažok z predaja knihy bude podľa šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho investovaný do investigatívnej žurnalistiky.