Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V čase štátneho smútku budú štátne vlajky spustené na pol žrde

Slovenské vlajky sú 6. októbra 2016 stiahnuté na pol žrde pred prezidentským palácom, a to na počesť úmrtia exprezidenta Michala Kováča. Foto: Prezidentský palác SR

Čierna vlajka sa pri štátnom smútku v Slovenskej republike nepoužíva.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Počas štvrtkového (13.10.) štátneho smútku použijú štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy osobitnú vlajkovú výzdobu. Vyzvalo ich k tomu ministerstvo vnútra, do kompetencie ktorého patrí aj štátna symbolika.

Úprava vlajkovej výzdoby sa podľa Marty Fabianovej z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra uskutoční spustením štátnej vlajky Slovenskej republiky do polovice výšky stožiara. Pri výzdobe štátnou zástavou sa spolu s ňou vyvesí aj čierna zástava.

Štátny smútok vyhlásila vláda v súvislosti s úmrtím exprezidenta Michala Kováča. Vlajková úprava na znak štátneho smútku sa začne vo štvrtok o 8.00 h a ukončí sa v ten istý deň o 17.00 h.

Čierna vlajka sa pri štátnom smútku v Slovenskej republike nepoužíva, priblížila ďalej Fabianová. Čierna zástava sa podľa nej vyvesuje tak, že sa umiestni z čelného pohľadu vpravo od štátnej zástavy. Ak je vyvesená aj ďalšia zástava, napríklad EÚ, kraja, mesta či obce, čierna zástava sa umiestňuje z čelného pohľadu celkom vpravo. Čierna koruhva sa pri štátnom smútku používa obdobne ako zástava.