Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V centre jednodňovej chirurgie oka bolo možné sledovať štyri zákroky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Počas tzv. lamelárnej keratoplastiky pacientovi lekári ponechávajú zdravú časť tkaniva a vymenia len tú z piatich vrstiev rohovky, ktorá je poškodená.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Operácie štyroch pacientov, ktorí podstúpili štyri rôzne transplantácie rohovky, sa po prvý raz dali sledovať naživo v Centre mikrochirurgie oka (CMO). Možnosť uvidieť takéto typy zákrokov doteraz na Slovensku ani v Česku nebola.

Počas tzv. lamelárnej keratoplastiky pacientovi lekári ponechávajú zdravú časť tkaniva a vymenia len tú z piatich vrstiev rohovky, ktorá je poškodená. "Tým sa výrazne znižuje riziko imunitnej reakcie a odvrhnutie darcovského tkaniva príjemcom. Nie sme nútení pacientom ordinovať agresívnu imunosupresívnu terapiu. Transplantácie vykonávame štandardne v lokálnej anestézii, čím odpadá vysoké riziko komplikácií organizmu vyplývajúce z celkovej anestézie," priblížil jeden z lekárov z tímu pod vedením primára Romana Ondreičku.

Pri tzv. perforujúcej keratoplastike dochádza k transplantácii celej rohovky, čo si podľa odborníkov vo väčšine prípadov vyžaduje hospitalizáciu. Vysvetlili, že najpodstatnejším rozdielom je to, že pri takomto zákroku dochádza k výmene celej rohovky, nielen jej poškodenej časti. "Pri tomto type operácie vzniká nielen veľké riziko pooperačného astigmatizmu, ale predovšetkým vysoké riziko, že oko pacienta rohovku neprijme," uviedol lekár s tým, že rekonvalescencia a návrat pacienta do normálneho života v porovnaní s lamelárnymi keratoplastikami trvá podstatne dlhšie.

Transplantácie rohoviek v centre hradia pacientom všetky zdravotné poisťovne.