Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V Divadle Nová scéna spomínali na D. Kaprálika

Na snímke herec Dušan Kaprálik. Foto: TASR Martin Baumann

Divadelné fotografie Dušana Kaprálika z inscenácií z obdobia Poetického súboru a DNS sprístupnili vo foyeri divadla.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) bolo v pondelok dejiskom verejnej rozlúčky s Dušanom Kaprálikom. Hereckí kolegovia si vo veľkej sále divadla zaspomínali na rodinný i profesijný život dlhoročného člena súboru, ktorý zomrel 8. augusta po krátkej ťažkej chorobe vo veku 75 rokov.

"Bol našou múzou, inšpiráciou, kolegom, učiteľom, priateľom, otcom," uviedli v úvode Pocty Dušanovi Kaprálikovi Patrik Vyskočil a Dávid Hartl. Spomienku na "Kapríka" pripravili po vzore jeho vlastnej životnej filozofie, že by sa život mal brať s humorom. Nebola pietnym stretnutím, ale oslavou života. "Myslíme si, že Dušan Kaprálik by to tak chcel," uviedli herci k podujatiu, ktoré vzniklo v spolupráci s dynastiou Kaprálikovcov. "Sú vzorom súdržnej rodiny a dalo by sa povedať, že aj komplexného autonómneho umeleckého telesa, čo dokázali aj v mnohých spoločných projektoch. Z tých posledných môžeme spomenúť rozprávku Kozliatka a vlk, ktorú si sami napísali, zrežírovali a aj zahrali," pripomenul Hartl.

Na spomienkovom stretnutí zaznela aj ukážka z rozhlasovej hry "Môj dedko je Čerešňa", v ktorej sa stretli starý otec Dušan Kaprálik s vnukom Michalom. Na svojho otca spomínali i deti Dušana Kaprálika a jeho študenti. "Nevysvetliteľnými metódami dosiahol to, čo sa snažil prebudiť vo všetkých študentoch, to najjednoduchšie a zároveň to najzložitejšie," poznamenal Vyskočil.

Na verejnej rozlúčke pripomenuli aj jeho rozhlasovú tvorbu. "Dôkazom jeho hereckého majstrovstva je vyše 1000 nahrávok v archívoch Slovenského rozhlasu, stovky postáv v dabingu, pred kamerami televíznej tvorby a na javiskách rôznych divadiel," dodal Vyskočil. Program spestrila aj ukážka z televíznej inscenácie Prípad Daniel, v ktorej Kaprálik stvárni hlavnú úlohu. "Bol absolútnym majstrom práce s hlasom. Keď sa započúvate do jeho hlasu, doslova počujete celú paletu farieb," povedal Vyskočil k hercovi, ktorý v dabingu prepožičal svoj hlas aj ikonickému strýkovi Festerovi z Addamsovcov.

Spomínalo sa tiež na Dušana Kaprálika v roli režiséra. Zaznela pieseň Somewhere z muzikálu West Side Story, ktorého posledné naštudovanie režíroval Ján Ďurovčík a jeho asistentom bol Kaprálik.

Na Novej scéne pôsobil 50 sezón, ktoré mapuje nová výstava. Divadelné fotografie Dušana Kaprálika z inscenácií z obdobia Poetického súboru a DNS sprístupnili vo foyeri divadla. Výstava potrvá do konca septembra.