Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Silný vietor si vyžiadal 34 výjazdov hasičov, jeden človek zomrel

Vietor v Nitrianskom Hrádku Foto: FOTO Branislav Jakab

Silný vietor už našťastie nehrozí. Včerajší večer a dnešná noc však boli tragické.

Bratislava 15. septembra (TASR/Teraz.sk) - Príslušníci Hasičského a záchranného zboru zasahovali v Bratislavskom kraji 34-krát v súvislosti s nárazovým vetrom. V Nitrianskom kraji zomrela jedna osoba, ktorú v dôsledku vetra privalil múr. TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.



"V Bratislavskom kraji išlo o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a z osobných motorových vozidiel, spadnutých stĺpov elektrického vedenia, telefónnych stĺpov a strhnutých striech. Niektoré štátne cesty v Bratislavskom kraji boli úplne neprejazdné. Zasahovalo tu spolu 86 hasičov s 36 kusmi hasičskej techniky," povedala Farkasová.

Silný vietor poškodil strechu obytného domu v Pezinku 14. septembra 2017.
Foto: TASR/ AP


Hasiči v Trenčianskom kraji zasahovali v súvislosti s búrkovou činnosťou a veternou smršťou celkovo 14-krát. Išlo o odstraňovanie strhnutej strechy z elektrického vedenia, nalomeného konára stromu z elektrického vedenia a odstránenie stromov z cestných komunikácií. "Celkom zasahovalo 44 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 14 kusov hasičskej techniky,“ uviedla Farkasová.

Vo Vrábľoch spadol počas silného vetra strom, 14.9.2017.
Foto: teraz.sk


Najviac výjazdov v súvislosti s nepriaznivou situáciou vykonali hasiči v Nitrianskom kraji. Zasahovali v 48 prípadoch, a to najmä pri odstraňovaní spadnutých stromov. „Hasiči odstraňovali aj popadané stromy na osobných motorových vozidlách a múr, ktorý následkom vetra privalil a usmrtil jednu osobu. Celkom zasahovalo 58 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 16 kusov hasičskej techniky,“ dodala Farkasová.


V obci Hul vyhasol život mladého muža, vietor na neho strhol múr



V obci Hul v okrese Nové Zámky sa vo štvrtok 14. septembra o 18.42 h stala tragédia, 17-ročného mladíka tam pod náporom vetra zavalil múr. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Nitre Renáta Čuháková.

Nehoda sa stala neďaleko miestneho kostola za budovou potravín na stavenisku zberného dvora. "Mladistvý muž sa vybral na malú potrebu na nezabezpečené stavenisko zberného dvora a ako sa postavil oproti tam nachádzajúcemu sa múru z tvárnic Ytong, zrazu sa od silného vetra uvedený múr dĺžky približne päť metrov a výšky približne tri metre rozhýbal a zavalil ho. Neďaleko prítomní kamaráti začali muža vyťahovať spod sutín a následne oživovať, zatiaľ volali na tiesňovú linku," povedala Čuháková.

Jeden z kamarátov poškodenému stláčal hrudník, keď však uvidel, že mu z úst a nosa prúdom tečie krv, s oživovaním prestal. "Obaja kamaráti počkali na príchod rýchlej zdravotnej pomoci, ohliadajúci lekár však konštatoval smrť. Vo veci policajti začali trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," dodala hovorkyňa KR PZ v Nitre.