Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Dvorane Ministerstva kultúry je výstava o maďarskej revolúcii 1956

Ministerstvo kultúry Foto: TASR

Výstava je inštalovaná v období slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a potrvá do 30. októbra.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Výstavou Za slobodu a nezávislosť s podtitulom Dva týždne slobody si Maďarsko pripomína revolučné udalosti spred 60 rokov. Inštalovaná je v období slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a na jej dnešnom otvorení v Dvorane Ministerstva kultúry SR, kde potrvá do 30. októbra, sa zúčastnilo množstvo politikov, veľvyslancov a členov ambasád a ďalších hostí.

Podľa ministra kultúry SR Mareka Maďariča revolúcia v roku 1956 je veľmi významnou udalosťou v moderných dejinách Maďarska. A týka sa všetkých štátov strednej a východnej Európy, ktoré boli súčasťou socialistického tábora. Osobitne štátov V4, pretože Maďari, Poliaci, Česi, Slováci prešli podobnou formou útlaku a všetci na svoj spôsob sa v nejakom momente pokúsili mu vzoprieť.

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Žiaľ, ukázalo sa, že ani otvorený boj Maďarov, ani masové štrajky Poliakov, ani reformné úsilie Čechov a Slovákov nedokázali zmeniť pomery za železnou oponou. Napriek tomu mali tieto zdvihy svoj obrovský význam nielen symbolicky, ale aj prakticky. Postupne oslabovali a narúšali komunistický socialistický režim. V konečnom dôsledku aj iniciovali reformy v Sovietskom zväze v 80. rokoch, ktoré viedli k pádu týchto režimov. Chcem zdôrazniť, ak by nebol rok 1956, nebol by možno ani rok 1968, ani 1989," povedal na slávnostnom otvorení Maďarič.

Aj minister ľudských zdrojov Maďarska Zoltán Balogh vyzdvihol odvahu svojich rodákov v boji za slobodu. "Bolo to prvé ozbrojené povstanie proti okupantom v strednej Európe," konštatoval.

Návštevník panelovej výstavy sa dozvie podrobnejšie o histórii maďarskej revolúcie, ktorá trvala iba dva týždne, ale ohromila celý svet. Vypudila na povrch dlhé roky potláčané zúfalstvo a hnev obyvateľov. Vzdáva hold budapeštianskym študentom, ktorí svojou demonštráciou a pochodom 23.10. zneistili vládu. Tá nevedela, či to má podporiť, alebo zakázať. No na druhý deň ráno sovietske vojská na maďarskom území sa sústredili v Budapešti a rázne zasiahli.

Expozícia Múzea Dom teroru okrem iných dokumentov uvádza počty usmrtených, ranených a odvlečených mladých ľudí do Sovietskeho zväzu ako vojnových zajatcov, aj že asi 200.000 osôb nútene opustilo vlasť. Jeden panel uvádza portréty a mená viac ako 60 mužov, ktorí boli zodpovední za nasadenie sovietskych vojsk.

Výstava je súčasťou širšieho podujatia pod názvom Rok maďarskej slobody 1956-2016. Dnes sa v Maďarskom inštitúte koná konferencia (Dopad maďarskej revolúcie v roku 1956 na Československo) za účasti historikov z Maďarska, Slovenska a Česka. V rovnom priestore si v pondelok (24.10.) záujemcovia môžu pozrieť film režiséra Pétra Fazekasa Mimoriadna linka slobody. Priaznivci vážnej hudby majú k dispozícii slávnostný koncert Filharmonického orchestra Györ vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu (25.10). Bratislavské podujatia ukončia v uvedenej Dvorane diskusiou (27.10.) o udalostiach v roku 1956 a jej následkoch, o prenasledovaní po potlačení revolúcie, emigrácii, komunistickom terore a ďalšom vplyve na maďarskú spoločnosť. Spoluorganizátorom diskusie je slovenský Ústav pamäti národa.