Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V evanjelických kostoloch čítajú Pastiersky list biskupov k Vianociam

Veľký evanjelický chrám v Bratislave, archívna fotografia Foto: TASR/Pavel Neubauer

Biskupi v liste vyzdvihujú, že príchod Ježiša Krista do nášho života prináša usmernenie a prestavbu hodnôt tak v súvislosti s partnerskými vzťahmi medzi ľuďmi, ako aj prijatím narodeného dieťaťa.

Bratislava 25. decembra (TASR) - V evanjelických kostoloch na celom Slovensku sa dnes konajú slávnostné služby Božie venované sviatku Narodenia Pána Ježiša. Čítajú počas nich Pastiersky list Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku určený na Prvý sviatok vianočný 2015.

"Narodil sa vám dnes v meste Dávidovom Spasiteľ, ktorý je Kristus Pán, táto zvesť k nám zaznieva počas Vianoc. Nestačí však iba ju počuť, ale je potrebné ju aj prijať," zdôrazňujú v Pastierskom liste generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, biskup Západného dištriktu cirkvi Milan Krivda a biskup Východného dištriktu ECAV Slavomír Sabol.

Biskupi v liste vyzdvihujú, že príchod Ježiša Krista do nášho života prináša usmernenie a prestavbu hodnôt tak v súvislosti s partnerskými vzťahmi medzi ľuďmi, ako aj prijatím narodeného dieťaťa. "Aj v našej spoločnosti by bolo menej rozvodov, keby sme sa na problémy, ktoré trápia naše partnerské vzťahy, nedívali svojimi egoistickými očami. Učme sa Božiemu pohľadu na vzájomné manželské spolužitie a naplnenie Božej vôle viďme ako program a poslanie".

Biskupi ďalej vyzdvihujú, že "stáť pred betlehemskými jasľami znamená rozpoznať bohatstvo v každom narodenom dieťati".

"Chudoba maštale a betlehemských jasieľ skrýva obrovské bohatstvo - perlu lásky. Objavujú ju podľa vzoru mudrcov z Východu iba tí, ktorí sa neštítia vstúpiť do priestoru chudoby a v obdarovaní biedneho vidia poslanie svojej cesty. Tento priestor chudoby je okolo nás v podobe bezdomovcov, utečencov a rôznych nešťastných ľudí", pripomínajú evanjelickí biskupi. Zároveň apelujú na veriacich, aby konali vo svojom živote skutky lásky.

"Dokážme skutkami lásky, že aj nám sa narodil Spasiteľ," píšu v liste evanjelickí biskupi a na záver prajú veriacim požehnané vianočné sviatky aj celý rok 2016.