Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V horských oblastiach trvá už niekoľko dní mierna lavínová hrozba

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR /HZS

Hrozbu predstavujú najmä slnkom osvietené južné svahy, kde sa v poludňajších hodinách ojedinele môžu vyskytnúť menšie spontánne doskové lavíny.

Liptovský Hrádok 23. marca (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo. Hrozbu predstavujú najmä slnkom osvietené južné svahy, kde sa v poludňajších hodinách ojedinele môžu vyskytnúť menšie spontánne doskové lavíny. TASR o tom v piatok informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Počas poslednej periódy sneženia fúkal veľmi silný severozápadný až severný vietor, ktorý previal nový a voľný sneh na svahy východných, južných, juhovýchodných a juhozápadných expozícií. Na takýchto miestach sa podľa Buliaka môžu nachádzať dosky a vankúše, a to najmä v najvyšších polohách a v blízkosti hrebeňov. "Tieto svahy sú obzvlášť nebezpečné na poludnie po oťažení snehovej pokrývky spôsobenom slnečným žiarením," upozornil.

Doplnil, že v piatok ráno bolo na horách prevažne polooblačné počasie s bezvetrím alebo veľmi slabým vetrom. Dlhodobo nízke teploty a veľmi silný vietor v posledných dňoch spôsobili, že sneh je rozložený veľmi nerovnomerne. "Je rôznorodý, na záveterných miestach sú naviate snehové dosky a vankúše, a naopak, na mnohých exponovaných plochách je vyfúkaný až na tvrdý podklad," uzavrel Buliak.