Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V horských oblastiach Slovenska začne víkend veterným počasím

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Až do sobotného rána platí na východnom a strednom Slovensku výstraha prvého stupňa aj pred poľadovicou.

Bratislava 1. februára (TASR) – Najmä v horských oblastiach Slovenska je od piatkového večera až do soboty (2. 2.) do 18.00 h potrebné počítať so silným vetrom. Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Banská Bystrica a Brezno. Rýchlosť vetra tu môže v nárazoch dosiahnuť 125 – 160 kilometrov za hodinu, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice.

Pre väčšinu územia platí výstraha prvého stupňa. Týka sa takmer všetkých krajov, s výnimkou Košického. Vietor tu podľa meteorológov môže dosiahnuť v nárazoch 65 - 70 kilometrov za hodinu, priemerná rýchlosť sa môže pohybovať okolo 45 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ.

Výstraha SHMÚ pred vetrom na piatok 1. februára 2019.
Foto: SHMÚ


Až do sobotného rána platí na východnom a strednom Slovensku výstraha prvého stupňa aj pred poľadovicou. Obozretnejší by mali byť vodiči obzvlášť v Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji.

Do 21.00 h platí výstraha aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov v niektorých okresoch Košického, Prešovského a Žilinského kraja, ide predovšetkým o okresy na severe krajiny.