Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Jourová: Dúfam, že sa v národnom programe odrazia skúsenosti z praxe

Na snímke eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová počas tlačovej konferencie v Bratislave 8. júna 2018. Počas návštevy sa chce informovať o stave vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej a zistiť, aké opatrenia Slovensko prijalo pre lepšie začlenenie rómskych žiakov do slovenských škôl. Foto: TASR - Dano Veselský

Eurokomisárka dodala, že ešte v piatok bude v tejto súvislosti telefonovať s ministerkou školstva.

Bratislava 8. júna (TASR) – Eurokomisárka Věra Jourová dúfa, že sa v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV), ktorý v stredu (6.6.) predstavila vláde ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS), odrazia dobré skúsenosti z praxe. Chce, aby v ňom boli veci, ktoré majú veľký potenciál ho zlepšiť. Zároveň verí, že sa začne pracovať aj na zlepšení inklúzie rómskych žiakov v slovenských školách. Uviedla to v piatok na stretnutí s novinármi v Bratislave.

"Mám informáciu, že sa situácia ohľadom inklúzie rómskych žiakov v slovenských školách zatiaľ veľmi nezlepšila. Viem, že ministerka školstva chce predložiť akčný plán, ktorý prinesie konkrétne opatrenia. Privítam vládny dokument, ktorý bude podporený silnou politickou vôľou situáciu rómskych detí a ich prístupu k vzdelaniu zmeniť k lepšiemu. Okrem tohto dokumentu chcem, aby sa to začalo aj aplikovať v praxi," povedala Jourová. Dúfa v pozitívne posuny smerom dopredu. "Chcem prísť na jeseň opäť na Slovensko a chcem ísť na východ krajiny, kde žijú rómski občania vo väčších koncentráciách. Chcem vidieť, ako sa akčný plán bude plniť reálne v praxi," dodala s tým, že ešte v piatok bude v tejto súvislosti telefonovať s ministerkou školstva.

Hovorca ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Peter Bubla pre TASR uviedol, že rezort robí v tejto súvislosti všetko, čo je v jeho kompetencii a na čo má dosah. "Na ostatnom stretnutí ministerky školstva Martiny Lubyovej s eurokomisárkou Věrou Jourovou boli zadefinované postupné kroky ohľadom inklúzie rómskych žiakov do škôl," uviedol Bubla. Na tieto opatrenia podľa neho reflektuje aj NPRVaV. "Ministerstvo pripravuje aj ďalšie kroky na skvalitnenie a zlepšenie momentálnej situácie," dodal. Zároveň potvrdil, že Lubyová bude s eurokomisárkou v tejto súvislosti ešte v priebehu piatka hovoriť.

Jourová sa zaujímala aj o posuny vo vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Uviedla, že v tejto súvislosti nemôže dostať viac informácií ako verejnosť. "Kauza sa vyšetruje pod veľkým tlakom. Všetci chceme, aby sa vražda vyšetrila. Mám z toho dojem, že je veľkým záujmom vyšetrovateľov vec posunúť k pozitívnemu výsledku," povedala. Zároveň potvrdila, že stále sa pracuje s viacerými verziami, o ktorých je verejnosť informovaná.

Jourová tvrdí, že nechce kritizovať prácu slovenských vyšetrovateľov, ktorí pracujú na objasňovaní tohto prípadu. "Dostala som informácie, že vyšetrovanie pokračuje. Mám vysoké očakávania, že sa čoskoro dozvieme o nejakom posune," povedala. Potvrdila, že sa bola pozrieť aj pri dome zosnulého páru vo Veľkej Mači.

Cieľom dvojdňovej (7.-8.6.) návštevy eurokomisárky na Slovensku bolo i stretnutie s novým ministrom spravodlivosti SR Gáborom Gálom (Most-Híd). V piatok dopoludnia Jourová diskutovala so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Ábelom Ravaszom (Most-Híd), ako aj so zástupcami mimovládnych organizácií pôsobiacimi v oblasti začleňovania Rómov či s kolegami Jána Kuciaka.