Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. Jourová sa zaujímala o reformu slovenskej justície

Spoločný brífing podpredsedníčky vlády a ministerky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej (vpravo) a eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věry Jourovej (vľavo). V Bratislave 29. apríla 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Slovensko by sa v rámci predsedníctva v Rade EÚ malo zaoberať nariadením o európskom prokurátorovi či rozšírením spoločného európskeho registra trestov. Povedala eurokomisárka Věra Jourová.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Slovensko by sa v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ malo zaoberať nariadením o európskom prokurátorovi či rozšírením spoločného európskeho registra trestov. Povedala to dnes na brífingu na ministerstve spravodlivosti európska komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová. Úrad európskeho prokurátora by mal zefektívniť stíhanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie, registrom sa má posilniť boj proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu.

Jourová sa zaujímala o reformu justície na Slovensku. Pýtala sa, ako sa môže zlepšiť tunajšia efektivita súdnictva a vnímanie jeho nezávislosti. Podľa Európskeho porovnávacieho prehľadu súdnictva na Slovensku sa totiž čas potrebný na vyriešenie vecí v sporových konaniach predlžuje a ľudia súdnictvu nedôverujú. Verí, že Slovensko bude mať v rámci predsedníctva veľa pozitívnych nápadov. "Teším sa na spoluprácu s ním," uviedla.



"Nová vláda garantuje proeurópsky postoj Slovenska," povedala podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Elektronický systém výmeny informácií z trestných registrov by mal podľa ministerky garantovať bezpečnú Európu.

Žitňanská eurokomisárku uistila, že pracuje na zlepšení dôveryhodnosti súdnictva a jeho nezávislosti. Je to priorita vlády, podotkla. Sľubuje zrýchlenie súdnych konaní, čo by zvýšeniu dôveryhnodnosti mohlo pomôcť. Ministerka je pripravená presadiť protikorupčné opatrenia, zvýšiť verejnú kontrolu justície od výberu, cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov či posilniť občiansky prvok v Súdnej rade.

Žitňanská sa s Jourovou rozprávala aj o plánovanom predložení návrhu nariadenia, ktoré by malo zlepšiť fungovanie tzv. nariadenia Brusel IIa. To upravuje právomoc a uznávanie a výkon rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností.



Jourová má na Slovensku ešte naplánované stretnutia s ministrom práce Jánom Richterom, štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Rastislavom Chovancom, ombudsmankou Janou Dubovcovou či splnomocnencom pre rómske komunity Ábelom Ravaszom.