Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V kauze dedičstva grófov Károlyiho a Forgáča uspeli na súde obžalovaní

Ilustračné foto Foto: TASR

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku oslobodil spod obžaloby Mareka S., Zoltána E. a Jozefa B. v dlhoročnej kauze miliónového dedičstva po grófoch Ľudovíta Károlyiho a Karola Forgáča.

Bratislava 21. mája (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku oslobodil spod obžaloby Mareka S., Zoltána E. a Jozefa B. v dlhoročnej kauze miliónového dedičstva po grófoch Ľudovíta Károlyiho a Karola Forgáča.

Obžalovaní Marek S. a spol. sa mali dopustiť trestného činu podvodu v štádiu pokusu formou spolupáchateľstva tým, že Marek S. ako splnomocnený zástupca dedičov v roku 2004 najmä na základe rozsudkov Okresného súdu Levice z roku 2004 o určení otcovstva voči nebohým grófom Ľudovítovi Károlyimu a Karolovi Forgáčovi, uplatnil v mene dedičov na Obvodnom pozemkovom úrade v Nových Zámkoch a v Nitre reštitučný nárok k rozsiahlym nehnuteľnostiam. Podstata obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spočívala v tom, že obžalovaní uviedli do omylu súd, respektíve pozemkový úrad.

"ŠTS v Pezinku na svojom hlavnom pojednávaní 12. mája oslobodil obžalovaných z dôvodu, že skutok nie je trestný čin," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Verdikt nie je právoplatný, keďže sa voči nemu odvolal prokurátor ÚŠP. V budúcnosti sa touto dlhoročnou kauzou, ktorej vyšetrovanie trvalo od roku 2005 až do roku 2013, bude zaoberať Najvyšší súd SR. ŠTS na rozdiel od vyšetrovania uzavrel prípad o približne 1,5 roka.

Podstata oslobodzujúceho rozsudku spočíva v tom, že obžalovaní nepredložili nepravdivé listiny, pričom súd ani pozemkový úrad ako štátne orgány nie je možné uviesť do omylu. Rozsudok o určení otcovstva bol v tom čase právoplatným rozsudkom vydaným nižším súdom, a nebol dôvod ho spochybňovať v čase, keď sa mal údajný skutok stať.

"Považujem rozsudok za spravodlivý, pretože obžalovaní neuviedli nikoho do omylu a sporný rozsudok Okresného súdu v Leviciach o určení otcovstva bol v čase jeho predkladania obžalovaným na pozemkový úrad v roku 2004 právoplatným, to znamená, že každý ho musel rešpektovať ako právoplatné rozhodnutie štátneho orgánu," uviedol pre TASR na margo rozsudku obhajca Branislav Jablonka.

Obhajoba teda namietala, že súd ani pozemkový úrad z podstaty veci nie je možné uviesť do omylu, to znamená, že sa nemohli dopustiť trestného činu podvodu. Rovnako nemohli spáchať žiadny iný trestný čin, pretože v konaní o určenie otcovstva po zomrelých grófoch nikoho nezastupovali.

V súvislosti so spomínaným určením dedičov a starootcovstva po grófoch v minulosti prebiehalo viacero súdnych sporov na Okresnom súde v Leviciach a na Krajskom súde v Nitre. Okrajovo v tomto prípade určenia dedičov a starootcovstva bola stíhaná a aj súdená levická sudkyňa Eva K. Od októbra 2009 jej bol dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu. V máji 2011 ju právoplatne Krajský súd v Nitre odsúdil na ročné väzenie s podmienečným odkladom na dva roky. Následne ju exprezident Ivan Gašparovič na návrh Súdnej rady zbavil funkcie sudcu.

Hodnotu pozemkov po grófoch odhaduje prokurátor ÚŠP na približne päť miliónov eur. Pôvodný odhad bol však až 25 miliónov eur.