Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Exministra výstavby Igora Štefanova obvinili pre nástenkový tender

Igor Štefanov Foto: TASR/Štefan Puškáš

V kauze nástenkového tendra sú od marca minulého roku obvinené štyri osoby.

Bratislava 31. mája (TASR) - Polícia obvinila bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja za SNS Igora Š. z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Obvinenie súvisí s kauzou nástenkový tender.

Počet obvinených sa tak rozšíril na päť, stíhaní sú na slobode. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Polícia chcela trestne stíhať Igora Š. už pred vyše rokom, Generálna prokuratúra však vtedy odmietla požiadať Národnú radu SR o vydanie vtedy opozičného poslanca na trestné stíhanie. Igor Š. už poslancom nie je, súhlas parlamentu na trestné stíhanie tak nebol potrebný. V prípade dokázania viny mu hrozí väzenie na sedem až 12 rokov.

V kauze nástenkového tendra sú od marca minulého roku obvinené štyri osoby. Predchodca Igora Š. v ministerskom kresle Marián J. je obvinený z machinácie pri verejnom obstarávaní, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, za čo mu hrozí až 20 rokov väzenia. Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. čelia obvineniu z machinácie pri verejnom obstarávaní, hrozí im 12 rokov.

"Piati obvinení v spolupráci s ďalšími nezistenými osobami vytvorili podmienky pre vopred vybratého uchádzača, a to tým, že v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, ako aj zákonom o slobodnom prístupe k informáciám, vyvesili výzvu na predkladanie ponúk na neoznačenej informačnej tabuli ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v uzavretej chodbe," povedala Baloghová. Potom ju podľa polície zaslali trom spoločnostiam. Dve z nich predložili ponuku konzorcia, ktorá bola jedinou predloženou ponukou. "Túto v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní vyhodnotili ako úspešnú, napriek tomu, že nespĺňala požiadavky uvedené vo výzve na predkladanie ponúk a v súťažných podkladoch. Zo súťaže mala byť podľa zákona vylúčená," informovala hovorkyňa s tým, že zmluva na poskytovanie služieb za viac ako 97 miliónov eur bola podpísaná na druhý deň po vyhodnotení súťaže. Navyše bolo podľa zmluvy možné vytvárať výdavky nad jej rámec.

Polícia ďalej informovala, že od júna 2007 do apríla 2009 bola uhradená suma v celkovej výške viac ako 12,7 milióna eur z rozpočtu Slovenskej republiky. K ďalšiemu plneniu nedošlo vzhľadom na uznesenie vlády z apríla 2009, podľa ktorého mal minister výstavby predmetnú zmluvu zrušiť. Dohoda o ukončení zmluvy o poskytovaní služieb bola podpísaná 15. mája 2009, informovala Baloghová.

"Ako sme sa už vyjadrili, a vyjadrili sa tak verejne aj naši nominanti spájaní s mediálnou kauzou takzvaného nástenkového tendra, nebránili sa a nebránia akémukoľvek vysvetľovaniu skutočností, a teda ani vyšetrovaniu," reagovala hovorkyňa SNS Jana Benková. Prípad viac nechcela komentovať vzhľadom na to, že pokračuje vyšetrovanie. "Verím, že aj médiá, ktoré sa na základe vlastných fantázií hrajú na sudcov, si spolu s nami počkajú na výsledok vyšetrovania," uzavrela Benková.