Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

V kauze pozemkovej mafie vypočujú policajného agenta

Policajného agenta a hlavného svedka prípadu Jozefa D. však pravdepodobne privedú na súd v putách príslušníci justičnej stráže.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Policajný agent, ktorý pracoval v utajení, by mal vypovedať na pondelkovom (23.4.) pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Sedem obžalovaných v tomto prípade prokuratúra viní z podvodov s pozemkami v bratislavskej Devínskej Novej Vsi v hodnote 15,5 milióna eur.

Policajného agenta a hlavného svedka prípadu Jozefa D. však pravdepodobne privedú na súd v putách príslušníci justičnej stráže. Momentálne je totiž vo väzbe, pretože v inom prípade podvodov s nehnuteľnosťami je obvinený. Prokurátorka generálnej prokuratúry ho považuje za organizátora trestnej činnosti a v pozícii agenta v tomto trestnom konaní nikdy nevystupoval.

Obžalobu v kauze podvodov v Devínskej Novej Vsi prijal ŠTS začiatkom marca. Prokurátor špeciálnej prokuratúry vtedy potvrdil, že v rokoch 2008-2010 bol Jozef D. príslušníkom Policajného zboru a významne sa podieľal na odhalení podvodov.

Podľa obžaloby si obžalovaní koncom roka 2007 vytypovali nehnuteľnosti v katastrálnom území Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284.000 metrov štvorcových. Ich hodnota v slovenských korunách bola vtedy asi pol miliardy. Pozemky údajne previedli na takzvaných hercov, ktorí sa s použitím falošných dokladov pred úradmi vydávali za majiteľov nehnuteľností. Ďalším krokom mal byť prevod nehnuteľností na spriaznené osoby. Radoslav Z., Gabriela J., Stanislav W., Ivana Š., Terézia Ny., Zuzana H. a Vlastimil B. sú obvinení z podvodu a z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny.