Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V kauze Veľký Slavkov obvinili súdneho znalca

Foto: TASR/Lukáš Furcoň

V spore fondu s cyperskou spoločnosťou Ermanno Trade and Invest Limited podľa vyšetrovateľa predložil znalec vedome nesprávny posudok.

Bratislava 21. marca (TASR) - V kauze Veľký Slavkov obvinili súdneho znalca Milana Polončáka, ktorý Slovenský pozemkový fond (SPF) podľa polície pripravil o vyše 60 miliónov eur. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme.

V spore fondu s cyperskou spoločnosťou Ermanno Trade and Invest Limited podľa vyšetrovateľa predložil znalec vedome nesprávny posudok, na základe ktorého súd potom rozhodol v prospech schránkovej firmy. "Posudok bol v plnom rozsahu po obsahovej, formálnej a metodickej stránke nesprávny," cituje Sme hovorcu policajného prezídia Michala Slivku. Prípad vyšetruje Úrad boja proti korupcii.

Predložiť nepravdivý znalecký posudok je trestný čin, a tak mu podľa denníka hrozí štyri až desať rokov väzenia.

Znalec Polončák, ktorý má 80 rokov, do telefónu tvrdil, že je niekto iný, neskôr už mobil nedvíhal. V jeho košickej firme Audit Pol denníku potvrdili, že číslo patrí jemu.

Trestné oznámenie na znalca podal fond v apríli 2010. Mesiac predtým na základe jeho posudku Okresný súd v Poprade priznal cyperskej firme za zmarenie jej investícií do pozemkov pod Tatrami 60 miliónov odškodného. "Údaje v jeho posudku obsahovali presne tie isté chybné označenia v dátumoch, ktoré obsahoval posudok objednaný a zaplatený žalobcom," napísal fond v trestnom oznámení. Teraz očakáva, že proti Polončákovi zakročí aj ministerstvo spravodlivosti.

Polícii v máji 2010 Polončák podľa Sme na viacero základných otázok o príprave posudku odpovedal "neviem, nepamätám sa". Odmietol, že by sa poznal s niekým z právnych zástupcov firiem, ktoré v spore stoja proti fondu. Priznal, že posudok o škode v takej výške predtým nikdy nevypracoval, hoci má vyše 30 rokov praxe. Výsluch museli prerušiť, keď sa začal sťažovať na zdravotné problémy. Verdikt súdu v prospech Ermanno Trade zatiaľ nie je právoplatný. Ústavný súd vlani vyhovel sťažnosti fondu, že súdy rozhodovali chybne o jeho námietkach, že sudcovia sú zaujatí. Námietku podával aj proti znalcovi, ale neuspel.

Sme pripomína, že na pozemkoch pri Veľkom Slavkove mala pôvodne vyrásť rekreačná zóna s megakasínom. Kauza sa začala ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Po nástupe prvej vlády Roberta Fica pozemky v pochybnej reštitúcii cez nominanta vládneho HZDS Branislava Brízu takmer získala firma GVM. Prevod zastavila prokuratúra.

Ermanno Trade sa teraz v troch súdnych sporoch domáha odškodnenia za zmarenie investície. Spolu žiada 100 miliónov eur.

Obvineným znalcom v kauze Veľký Slavkov sa rezort spravodlivosti zaoberá už dlhšie



Ministerstvo spravodlivosti SR sa prípadom znalca Milana P., vďaka ktorému mal Slovenský pozemkový fond (SPF) prísť o 62 miliónov eur za kauzu Veľký Slavkov, zaoberá už dlhší čas. Polícia ho obvinila, že úmyselne predložil súdu nesprávny znalecký posudok.

"Komunikujeme s príslušnými orgánmi. Zatiaľ nám však nebolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia," povedal TASR hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Ministerstvo môže znalca potrestať.

Znalec z odboru ekonómie a manažmentu mal podľa zistení polície pre účely súdneho konania vypracovať a predložiť nesprávny znalecký posudok. Cyperská firma, ktorá zažalovala SPF, si nárokovala náhradu škody a ušlého zisku za zmarenú investíciu. Osemdesiatročnému znalcovi hrozí desať rokov väzenia.

"Výšku škody a ušlého zisku mal stanoviť znalecký posudok. Ten vypracoval znalec z odboru ekonómie a manažmentu Milan P.," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Znalecký posudok bol podľa neho po obsahovej, formálnej a metodickej stránke nesprávny, čo Milan P. vzhľadom na svoje odborné vedomosti musel vedieť. "Na základe tohto posudku neobjektívny záver a nesprávne určenie výšky škody a ušlého zisku viedlo súd k nesprávnemu rozhodnutiu," povedal Slivka. SPF mal cyperskej firme zaplatiť viac ako 62 miliónov eur.