Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

V kauze vraždy člena zločineckého gangu R. Niguta vypovedali svedkovia

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie v prípade mafiánskej vraždy Róberta Niguta, kde obžalovaní sú Radovan V. a Ladislav A. Na snímke zľava obvinení Radovan V. a Ladislav A. v pojednávacej miestnosti na ŠTS v Banskej Bystrici vo štvrtok 8. decembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Radovan V., ktorý má byť v oboch prípadoch objednávateľom vraždy, vinu popiera. Na podnikateľa strieľal Nigut pred desiatimi rokmi v lokalite Jahodná neďaleko Košíc, ale neúspešne.

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) - Výsluchmi ďalších svedkov pokračovalo v stredu na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) hlavné pojednávanie v kauze úkladnej vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta a pokusu o úkladnú vraždu gelnického podnikateľa Mariána K. Obžalovaným Radovanovi V. a Ladislavovi A. v prípade uznania viny hrozí výnimočný trest 25 rokov až doživotie.

Proces sa začal vlani v decembri a v stredu vypovedali ďalší svedkovia, ktorých k závažnej trestnej činnosti oboch mužov navrhla vypočuť obžaloba. Na ich výsluchoch trvali aj obžalovaní.

Radovan V., ktorý má byť v oboch prípadoch objednávateľom vraždy, vinu popiera. Na podnikateľa strieľal Nigut pred desiatimi rokmi v lokalite Jahodná neďaleko Košíc, ale neúspešne. Ladislav A., ktorý si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za iné zločiny, síce priznáva, že Niguta pripravil o život, ale išlo údajne o zabitie v sebaobrane. Tvrdí preto, že zo skutku tak, ako ho popisuje obžaloba, je nevinný.

Z vraždy Niguta boli pôvodne obvinené štyri osoby, medzi nimi aj František D. mladší a Juraj B., ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní. Na súde už vypovedali a oboch usvedčovali.

Polícia pátrala po Nigutovi deväť rokov aj v spolupráci s Interpolom. V neprítomnosti bol odsúdený na doživotie. Konalo sa voči nemu ako proti ušlému. Jeho kostrové pozostatky vykopali v júli minulého roka pri obci Dolný Chotár v okrese Galanta. Identitu obete potvrdila analýza DNA. Patril medzi vysokopostavených a údajne aj najnebezpečnejších členov východoslovenského zločineckého gangu Róberta Okoličányho.