Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Proces v kauze vraždy Jána Kuciaka bude pokračovať v marci

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 3. februára 2020. Na archívnej snímke splnomocnenec poškodených Jozefa Kuciaka a Jany Kuciakovej Daniel Lipšic (uprostred). Foto: TASR - Michal Svítok

Pojednávať sa bude v termínoch 18. a 19. marca, 15., 16., 29. a 30. apríla.

Pezinok 6. februára (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odročil pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na marec. Pojednávať sa bude v termínoch 18. a 19. marca, 15., 16., 29. a 30. apríla.

Vo štvrtok pred senátom ŠTS vypovedali znalci z polície a Europolu. Vysvetľovali, akým spôsobom extrahovali komunikáciu Mariana K. a iných obžalovaných z ich zaistených mobilných telefónov.



Po ich výsluchu predsedníčka senátu Ružena Sabová vyzvala Mariana K., nech doloží zoznam znalcov, od ktorých sa odmieta podrobiť psychologickému a psychiatrickému skúmaniu. Počas vyšetrovania sa odmietol vyšetriť psychológom Antonom Heretikom. Obžalovaný po porade s obhajcom Marekom Parom dodal zoznam ústavov. Podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica ide o jediné dva, ktoré majú znalcov z odboru psychiatrie. Senát ŠTS chce, aby bol Marian K. vyšetrený psychiatrom a psychológom z dôvodu prípadného určenia výšky trestu.

Obžalovaný má podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry právo podania sťažnosti na znalcov. "Voči takémuto rozhodnutiu trestný poriadok sťažnosť pripúšťa. Obžalovaný sťažnosť môže podať a korigovať, či chce byť vyšetrený tým znalcom," poznamenal.

Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania viacero mobilných telefónov obžalovaných vrátane telefónov Mariana K., v ktorých mal šifrovanú aplikáciu Threema. Z tej podľa splnomocnenca poškodených Daniela Lipšica vyplýva, že spolu s Alenou Zs. naplánovali vraždu Kuciaka. Súd zatiaľ neuviedol, kedy sa táto komunikácia bude na súde čítať.

Prokurátor ozrejmil, že si teraz zo súdu musia vyžiadať kópiu tejto komunikácie. Potvrdil, že následne niektoré jej časti predložia ako dôkaz.

Pred súdom v kauze vraždy J. Kuciaka vypovedal IT znalec J. Oster



Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedal v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka znalec z oblasti informačných technológií Jaroslav Oster, ktorý pracoval s telefónmi obžalovaného Mariana K. Výsluch navrhla obhajoba.

Marian K. sa Ostera pýtal, či bola jeho aplikácia Threema zaheslovaná. Na to nedokázal priamo odpovedať, potvrdil však, že mu vyšetrovateľ dal prístupové heslá. Telefón polícii poskytol aj s prístupovými kódmi svedok Peter Tóth.

"Boli to štandardné forenzné postupy, ktoré sú využívané na celom svete v súlade s technickými normami, nevymykalo sa to štandardu," uviedol Oster na margo postupu znalcov z polície a Europolu. Tí vypovedali pred súdom s vylúčením verejnosti, obsah ich výpovede je neznámy. Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová priblížila, že Marian K. mal na znalcov z Europolu množstvo otázok.

Cez šifrovanú aplikáciu Threema mal Marian K. komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami a ovplyvniť aj konanie v kauze zmeniek TV Markíza. Podľa advokáta Daniela Lipšica dokazuje aj vraždu novinára.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Súd zahrnul do dokazovania mobily obžalovaných v kauze vraždy Jána Kuciaka


Senát Špecializovaného trestného súdu zahrnul v kauze vraždy Jána Kuciaka do rozsahu dokazovania viacero mobilných telefónov obžalovaných vrátane telefónov Mariana K., v ktorých mal šifrovanú aplikáciu Threema. Z tej podľa právneho zástupcu poškodených Daniela Lipšica vyplýva, že spolu s Alenou Zs. naplánovali Kuciakovu vraždu. Súd zatiaľ neuviedol, kedy sa komunikácia bude na súde čítať.

Súd zahrnul do rozsahu dokazovania dva iPhony Mariana K. a dva iPhony Aleny Zs. Jeden z telefónov Mariana K. v špeciálnej edícii je ten istý, v ktorom sa našla komunikácia cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Cez Threemu mal Marian K. komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami a ovplyvniť aj konanie v kauze zmeniek TV Markíza. Podľa Lipšica Threema dokazuje aj vraždu novinára. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa bude Threema na súde čítať.

Na súde sú prítomní znalci slovenskej polície, ako aj znalci z Europolu. Tí budú súdu vysvetľovať, akým spôsobom extrahovali komunikáciu z Threemy a ako sa im podarilo obnoviť niektoré vymazané správy. Na túto časť pojednávania chce prokurátor nechať vylúčiť verejnosť.

V kauze vraždy J. Kuciaka budú vypovedať znalci Europolu a polície


V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedať znalci z Europolu a polície o tom, ako extrahovali komunikáciu Mariana K. Prokurátor navrhuje vylúčiť verejnosť.



Prokurátor navrhol vylúčiť verejnosť, aby sa nedozvedela o postupoch polície pri vyšetrovaní kybernetických trestných činov. Obhajcovia obžalovaných aj splnomocnenci poškodených súhlasili.

Komunikáciu cez aplikáciu Threema získal Europol a polícia po tom, ako jej odovzdal telefóny a iný majetok Mariana K. bývalý novinár a niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten proti Marianovi K. svedčí v niekoľkých trestných konaniach.