Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

V Kirgizsku zahynul pri páde lavíny jeden Slovák a traja Česi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K nešťastiu došlo na severovýchode krajiny v oblasti jazera Issyk-Kuľ blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou.

Praha/Biškek 26. februára (TASR) - Pri páde lavíny na severovýchode Kirgizska v nedeľu zahynuli traja českí lyžiari a jeden Slovák. Správu potvrdili české a slovenské ministerstvá zahraničných vecí. Súčasťou výpravy boli podľa kirgizských úradov česki a slovenskí turisti. Na základe stanice ČT24 a agentúry AFP informuje spravodajkyňa TASR.

"Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou," uviedla Mariana Wernerová z komunikačného oddelenia českej diplomacie. Rodiny obetí by mala kontaktovať cestovná agentúra, dodala stanica ČT24.

Hovorkyňa slovenského ministerstva zahraničia Beatrice Szaboová uviedla, že štvrtou obeťou bol Slovák. "Naša ambasáda v Astane prípad sleduje a... poskytuje konzulárnu pomoc," povedala pre agentúru AFP.

K nešťastiu došlo na severovýchode krajiny v oblasti jazera Issyk-Kuľ blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Začiatkom februára tam za podobných okolností zomrel francúzsky turista.

"Lavína sa spustila, keď sa tam lyžovalo 23 turistov z Česka a Slovenska," uviedla štátna tlačová agentúra Kabar s odvolaním sa na záchranné zložky.

Kirgizsko, bývalá sovietska krajina, sa dlhodobo snaží investovať do svojho nedostatočne rozvinutého odvetvia cestovného ruchu, najmä do zimných športov.

Nedávno uvoľnila vízové obmedzenia v snahe prilákať viac zahraničných turistov, z ktorých mnohí prichádzajú kvôli rozsiahlym horským masívom, ktoré dosahujú nadmorskú výšku približne 7 000 metrov.

MZVEZ SR potvrdilo úmrtie Slováka v Kirgizsku



Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo úmrtie Slováka v Kirgizsku. K prípadu sa nebude bližšie vyjadrovať z dôvodu ochrany osobných údajov a absencie súhlasu dotknutých osôb. Stanovisko TASR poskytol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Rezort diplomacie bol informovaný o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku. Naše veľvyslanectvo v Astane prípad intenzívne sleduje a v rámci svojich kompetencií poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu," skonštatoval rezort.