Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V konaní voči SR o zákaze vývozu liekov by EK mala už rozhodnúť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Momentálne posudzuje zmenu slovenskej legislatívy platnej od januára 2017, ktorá kritizovaný zákaz ruší.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) stále nedospela k verdiktu v konaní voči Slovensku pre možnosť zákazu vývozu liekov. Mala by sa však už k nemu blížiť.

Momentálne posudzuje zmenu slovenskej legislatívy platnej od januára 2017, ktorá kritizovaný zákaz ruší. EK by už potom mala vydať rozhodnutie.

"Komisia je informovaná, že právny stav týkajúci sa vývozu humánnych liekov na Slovensku sa zmenil. Novú legislatívu posudzuje a následne vydá rozhodnutie," povedala pre TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Pôvodný zákon bol podľa EK v rozpore s európskymi ustanoveniami o slobodnom pohybe tovarov. Komisia takto odôvodnené stanovisko zaslala Slovensku v máji 2016.

"Verím, že EK zastaví konanie voči Slovensku," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) ešte pred zrušením kritizovaného zákazu. Vývoz liekov sa na Slovensku monitoroval od roku 2013.

Výrobcovia liekov už nemajú od tohto roka na ich vývoz obmedzenia, musia ale zabezpečiť ich dostatok na Slovensku. Distribučné firmy už po novom lieky nemôžu vyvážať.

Od januára 2017 riešil rezort zdravotníctva už viacero porušení novej legislatívy. "Ide o 14 prípadov, pri ktorých uložené sankcie predstavujú 180.000 eur," povedala pre TASR jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.