Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

V krajských mestách fungujú kancelárie Migračného informačného centra

Na archívnej snímke zľava vedúca Úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová a kultúrni mediátori Huong Gašparová (Vietnam), Erika Pohánková (Thajsko) a Azim Farhadi (Afganistan) počas tlačovej konferencie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pri príležitosti 10. výročia založenia Migračného informačného centra v Bratislave 3. mája 2016. Foto: TASR - Branislav Bibel

Slúžiť majú občanom z krajín mimo Európskej únie, poskytovať budú bezplatné komplexné poradenstvo a služby.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) otvorila vo všetkých krajských mestách kancelárie svojho Migračného informačného centra (MIC). Slúžiť majú občanom z krajín mimo Európskej únie, poskytovať budú bezplatné komplexné poradenstvo a služby. TASR o tom informovali z Úradu IOM na Slovensku.

"Úspešná integrácia cudzincov v ich novom domove je prínosom aj pre slovenskú spoločnosť. Od otvorenia centra pred 17 rokmi sa každoročne zvyšuje aj počet klientov centra, ktorým pomáhame a reagujeme na ich najčastejšie potreby, aby čo najľahšie zvládli nový život na Slovensku. Či už sa potrebujú učiť slovenský jazyk, hľadajú informácie o pobyte, zamestnaní, zdravotnej starostlivosti či o zlúčení rodiny, či ako a kde si majú vybaviť rôzne doklady a povolenia, na aké úrady sa obrátiť," uviedla vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová s tým, že po Bratislave a Košiciach otvorili v tomto roku regionálne pobočky vo všetkých krajských mestách.

Konzultanti MIC poskytujú podľa jej slov právne poradenstvo o pobyte, zamestnaní, podnikaní či štátnom občianstve. Klientom pomôžu pri príprave podaní pre správne orgány, poradia s informáciami o sociálnom zabezpečení, zdravotnej starostlivosti a poistení na Slovensku. Okrem toho poskytujú pracovné poradenstvo, vrátane pomoci s hľadaním práce, prípravou životopisu a podobne. Klienti môžu v centrách získať komplexné služby a užitočné informácie potrebné pre život na Slovensku. Vatráľová doplnila, že MIC poskytuje občanom z krajín mimo Európskej únie aj podporu na ďalšie vzdelávanie a rekvalifikáciu i poradenstvo a príspevky na uznanie vzdelania získaného v zahraničí.

Skonštatovala, že Slovensko je cieľovou krajinou pre čoraz vyšší počet občanov krajín najmä mimo EÚ. "Komplexné poradenstvo centra v roku 2022 využilo 12.163 ľudí, o 4500 viac ako v roku 2021. Od vypuknutia vojny 24. februára 2022 MIC poskytlo svoje poradenské služby spolu 8239 ľuďom z Ukrajiny," dodala.

Zároveň pripomenula, že pracovníci kancelárií poskytujú poradenstvo osobne v pobočkách, mailom na mic@iom.int, aj telefonicky na linke 0850 211 478 zo Slovenska a na linkách +421 2 5263 0023 a +421 55 625 8662 zo zahraničia. Komplexné informácie možno nájsť aj na webe www.mic.iom.sk.