Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Lučenci vznikne vývojové centrum, bude vyvíjať nový typ batérií

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír (vpravo), ministerka školstva Martina Lubyová (tretia sprava), ministerka kultúry Ľubica Laššáková (tretia zľava) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (druhý vľavo) počas výjazdového rokovania vlády v obci Buzitka, okres Lučenec v stredu 28. augusta 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Aj podľa primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej ide o výnimočný projekt, ktorý môže dať mladým ľuďom v regióne možnosti uplatnenia.

Lučenec 28. augusta (TASR) – Nový typ batérií pre nákladnú dopravu bude vyvíjať pripravované Centrum rozvoja inovácií (CRI), ktorá má do konca roka vzniknúť v meste Lučenec. Ako na výjazdovom zasadnutí vlády v Buzitke informoval jej podpredseda Richard Raši (Smer-SD), kabinet vznik centra podporí dotáciou 140.000 eur.

„Mesto Lučenec dostane budovu Národnej banky Slovenska s tým, že tam vytvorí centrum pre inovácie, startupy a všetky inovatívne nápady, ktoré tu v okrese vznikajú. Zároveň tam má vzniknúť - ako reakcia na portfólio a výzvu viceprezidenta Európskej komisie Maroša Šefčoviča - centrum pre výskum a vývoj batérií pre nákladné automobily,“ priblížil Raši.

Ako pokračoval Daniel Kojnok mladší z mimovládnej organizácie CRI, pri tomto projekte sa spojili so Slovenskou akadémiou vied a ďalšími inštitúciami v oblasti vývoja a výskumu. „V podstate ide o technológiu kov – vzduch, ktorá je vlastne nástupcom bežných lítiových batérií. Prinášajú však oveľa väčšiu energetickú hustotu a nové použitie, hlavne v nákladnej doprave,“ ozrejmil Kojnok mladší s tým, že jednou z hlavných výhod bude väčšia kapacita takýchto batérií.

Podľa plánov predstaviteľov CRI by mal prvý rok až dva prebiehať základný výskum a počas tretieho roka chcú pokročiť k aplikovanému výskumu. „Veríme, že štvrtý rok už budeme reálne predávať prvé batérie,“ doplnil štatutár CRI Daniel Kojnok.

Ďalším prínosom projektu má byť podľa neho udržanie či dokonca návrat mladých nadaných ľudí do regiónu. „Problémom nášho okresu je to, že máme obrovský odliv mladých ľudí. Hľadáme preto riešenia a robili sme si prieskum aj v zahraničí, kde fungujú dve veci – rozvoj inovácií a vysoká škola,“ vysvetlil Kojnok.

Aj podľa primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej ide o výnimočný projekt, ktorý môže dať mladým ľuďom v regióne možnosti uplatnenia. „Som veľmi rada, že ho vláda podporila. Môžeme naštartovať proces, aby sme mladých ľudí udržali v našom regióne a podporili ich, aby mohli startupovo začínať a vyvíjať inovácie,“ povedala primátorka, podľa ktorej projekt bude mať presah až na európsku úroveň.