Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V Maďarsku si pred veľvyslanectvom SR uctili obete z Hurbanova

Foto: TASR/Milan Drozd

Ako uviedol pre TASR Jenö Setét z maďarskej Rómskej spoločenskej siete, fungujúcej na spoločenskej sieti Facebook, urobili tak na pamiatku v sobotu zavraždených Rómov v Hurbanove.

Budapešť 17. júna (TASR) – Rómski účastníci dnešného protestného zhromaždenia proti pokusom oživovania Horthyho režimu a proti rasistickým prejavom, ktoré sa konalo dnes na budapeštianskom Námestí hrdinov, položili podvečer sviečky k sídlu Veľvyslanectva SR v Budapešti.

Ako uviedol pre TASR Jenö Setét z maďarskej Rómskej spoločenskej siete, fungujúcej na spoločenskej sieti Facebook, urobili tak na pamiatku v sobotu zavraždených Rómov v Hurbanove.

"Podľa našich informácií v Hurbanove policajt mimo služby zavraždil Rómov. Nevieme, aký mal motív, nepoznáme príčiny streľby - už teraz je však zrejmá falošnosť médií, pretože pri nevyjasnenom motíve sa už v súvislosti so zavraždenými Rómami pokúšajú naznačiť, že išlo o kriminálnikov."

"Vieme iba toľko, že zavraždil troch Cigánov bez zvláštnejšieho motívu, preto pôjdeme k sídlu budapeštianskeho slovenského veľvyslanectva, kde umiestnime sviečky. Domnievame sa, že Európa, Maďarsko aj Slovensko musia byť bdelé. Nie je jedno, ak v spoločnej Európe vraždia ľudí z akéhokoľvek dôvodu. Ak tak robia napríklad z dôvodu etnickej príslušnosti, tak je to vždy zarážajúce," dodal Setét.
Tu bude player




Dráma v Hurbanove sa odohrala v sobotu 16. júna krátko po desiatej hodine. Mestský policajt Milan J. strieľal v čase svojho voľna po obyvateľoch domu na Komárňanskej ulici krátkou ručnou zbraňou, ktorú mal v nelegálnej držbe. O život prišli traja ľudia; dvaja sú zranení. Všetci boli členmi jednej rodiny.