Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V. MAŇKA: Všetky politické frakcie EP podporili záchranný systém eCall

Vladimír Maňka. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa dnes priaznivo vyslovili v prospech zavedenia automatického poplašného systému eCall do automobilov.

Štrasburg/Bratislava 28. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa dnes priaznivo vyslovili v prospech zavedenia automatického poplašného systému eCall do automobilov. Slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) v rozhovore pre TASR uviedol, že tento návrh získal podporu všetkých politických frakcií europarlamentu.

Česká europoslankyňa z tábora socialistov (S&D) Olga Sehnalová, ktorá je v EP autorkou tejto správy, pripomenula, že systém eCall bude nápomocný v prípadoch, keď dôjde k vážnym dopravným nehodám, lebo sa automaticky postará o privolanie záchrannej služby.

Sehnalová zdôraznila, že EP dlhý čas pracoval v prospech presadenia verejného systému automatickej notifikácie v prípade dopravných nehôd. Výhodou tohto systému je aj to, že búra jazykové bariéry, lebo mnohí vodiči sa po prekročení hraníc nedokážu dohovoriť v inom jazyku a neraz ani nevedia presne udať polohu, kde sa nachádzajú.

"Cieľom je vyriešiť účinnosť príchodu záchrannej služby štandardným spôsobom v celej EÚ v rámci tzv. zlatej hodiny, čiže v čase, ktorý rozhoduje medzi životom a smrťou," vysvetlila Sehnalová na stránke EP.

Europoslanec Maňka (S&D) upozornil, že v prospech tejto správy sa vyslovili všetky politické frakcie europarlamentu a systém eCall podporili aj slovenskí europoslanci.

"Tento systém by mal uzrieť svetlo sveta od roku 2018, keď výrobcovia áut by ho mali povinne zaviesť do automobilov, aby sa v prípade havárie samotný automobil prihlásil, že došlo k nehode," vysvetlil Maňka.

Slovenský poslanec pripomenul, že tisíce ľudí v Európe už zomrelo len pre to, lebo im nemal kto včas pomôcť, pričom pomoc mohla byť celkom blízko. Spresnil, že prínos systému eCall je v tom, že auto samotné dokáže privolať pomoc v situáciách, keď je posádka v ohrození života.

Podľa jeho slov europarlament podporí všetky iniciatívy, ktoré sú zamerané na ochranu ľudských životov. Bude tak aj v prípade iniciatívy zameranej na uniformizáciu používania prístrojov merajúcich množstvo alkoholu v dychu šoférov.

Európska komisia v pondelok predstavila návrh na štandardizáciu prístrojov Alcohol Interlock na území EÚ. Maňka upozornil, že všetky takéto opatrenia vychádzajú z každoročných analýz nehodovosti a príčin dopravných nehôd. Na základe toho sa rodí európska legislatíva, ktorú následne EP musí odobriť.

Dodal, že europoslanci zatiaľ návrh týkajúci sa prístrojov Alcohol Interlock nedostali, ale až im bude návrh opatrenia predložený, budú sa tým seriózne zaoberať.