Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Do medzinárodnej súťaže sa dostala i poštová známka Lomidrevo

Známka Lomidrevo. Foto: Slovenská pošta

Súťaž organizuje PostEurop – asociácia, ktorá od roku 1993 združuje európskych poštových operátorov.

Bratislava 22. augusta (TASR) - V medzinárodnej súťaži o najkrajšiu známku roka 2022 na tému Príbehy a mýty (Stories & Myths) má zastúpenie aj Slovensko prostredníctvom poštovej známky Lomidrevo, jej nominálna hodnota je 1,50 eura. Zahlasovať za ňu je možné do 9. septembra. Víťazné známky budú vyhlásené v októbri v írskom Dubline. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Ak ste zberatelia, fanúšikovia filatelie alebo "len" obdivovatelia pekných známok, môžete prostredníctvom internetu zahlasovať za známku, ktorá sa vám páči najviac. Zároveň sa dozviete, prečo konkrétny rozprávkový motív reprezentuje danú európsku krajinu," konštatuje Dorčáková.

Slovensko bojuje o víťazstvo s poštovou známkou EUROPA 2022: Príbehy a mýty – Lomidrevo. Aj ten predstavuje slovenskú verziu príbehov o putujúcich hrdinoch obdarených bohmi alebo inými nadprirodzenými bytosťami nadľudskou fyzickou silou. Reprezentuje slovenský kontext stereotypu horala/pastiera putujúceho slovenskými dedinami a v ruke zvierajúceho valašku a budzogáň.

"Postava Lomidreva, zachytená v slovenskom jazykovom prostredí Jánom Franciscim, Pavlom Dobšinským a ďalšími zberateľmi 19. storočia, sa objavuje v typickej rozprávkovej ríši princezien a drakov so šťastným koncom – chudobný, šikovný a čestný Lomidrevo s priateľmi sa stanú kráľmi," priblížila Dorčáková.

Súťaž organizuje PostEurop – asociácia, ktorá od roku 1993 združuje európskych poštových operátorov. Zastupuje 55 poštových operátorov v 53 krajinách. Ročne spracuje 60 miliárd zásielok.