Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

V Monaku diskutujú o klimatických zmenách aj s fotografiami Kuliseva

Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev, foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský fotograf a cestovateľ odpremiéroval na podujatí aj svoj nový krátky film, v ktorom prináša pohľady na krásy našej planéty z dronu.

Bratislava/Monte Carlo 25. februára (TASR) - Súčasťou medzinárodného Polárneho sympózia, ktoré sa koná 24. - 25. februára v Monaku, je aj výstava fotografií polárnych oblastí slovenského fotografa Filipa Kuliseva. Vedci diskutujú najmä o vplyve klimatických zmien na Arktídu a Antarktídu, o príliš rýchlom topení sa ľadovcov a negatívach, ktoré prináša tento vývoj pre globálnu klímu.

"Polárne oblasti na juhu i na severe azda najviditeľnejšie čelia v súčasnosti klimatickým zmenám. Za posledné dve desaťročia jasne vnímam, ako sa zmenšujú ľadovce, i to, že plavby na Severný pól sprevádza čoraz tenšia ľadová prikrývka. Mnohé živočíšne druhy rýchlo strácajú svoje prirodzené prostredie. Verím, že aj moje fotografie môžu byť budíčkom pre svetovú verejnosť," uviedol Kulisev pri príležitosti výstavy v záhrade Oceánografického múzea Grilles de Jardin St. Martin v Monaku.

Výstava Polárna planéta obsahuje 40 veľkorozmerných fotografií zvýrazňujúcich krásu a niektoré z najpozoruhodnejších miest Arktídy a Antarktídy, ako je Južná Georgia, Falklandy, Špicbergy, Island, Zem Františka Jozefa alebo Grónsko. Výstavu si v rámci súkromnej návštevy pozrelo aj monacké knieža Albert II. a ďalší hostia zo spoločenskej a podnikateľskej sféry.

Slovenský fotograf a cestovateľ odpremiéroval na podujatí aj svoj nový krátky film, v ktorom prináša pohľady na krásy našej planéty z dronu. "Z vtáčej perspektívy vidíme mnoho detailov, ktoré nám bežne unikajú. Jednou z unikátnych častí filmu sú zábery erupcie na ostrove La Palma, kde vulkán chrlil oheň až do výšky 700 metrov. Vo filme sú aj pohľady do zákulisia mojej tvorby, ako sú napríklad zábery útoku slonieho stáda v Namíbii, plavby v desaťmetrových vlnách v Drakovom prielive či šnorchlovania so stovkami tisíc zlatých medúz na súostroví Palau," konštatoval Kulisev.

V poradí šiesta výstava v Monaku je pokračovaním jeho spolupráce s Nadáciou kniežaťa Alberta II., ktorá sa zameriava na ochranu prírody a trvalo udržateľný rozvoj. Klimatické zmeny, biodiverzita a voda sú tri hlavné objekty záujmu tejto nadácie.

Návštevníci Monaka obdivujú outdoorovú výstavu Polárna planéta od 3. februára. Potrvá do 27. februára a potom sa presunie do Paríža, kde bude 30. až 31. marca súčasťou viacerých kultúrnych prezentácií, zameraných na ochranu životného prostredia v rámci rokovania Výboru pre životné prostredie OECD na ministerskej úrovni.