Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V najvyšších polohách Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS

V Nízkych Tatrách od 1500 a vo Veľkej a Malej Fatre od 1300 metrov nad morom trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 21. februára (TASR) - V najvyšších miestach Vysokých a Západných Tatier pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách od 1500 a vo Veľkej a Malej Fatre od 1300 metrov nad morom trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa týka najmä južných, juhovýchodných a východne orientovaných svahov Vysokých a Západných Tatier. Vietor na ne počas posledného sneženia prenášal sneh, ktorý sa nedostatočne spevnil s podkladovou vrstvou a vytvoril nestabilné snehové útvary, ktoré sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. V stredných vysokohorských polohách sa snehová pokrývka stabilizovala vplyvom ochladenia a dobre previazala s novým snehom vďaka prechodu zrážok z dažďovej formy do snehovej.

Teplota do rána klesla na mínus sedem stupňov Celzia v najvyšších polohách až nula stupňov Celzia v stredných polohách. V priebehu dnešného dňa sa očakáva príchod teplého frontu. Ten prinesie teplé počasie so zrážkami, ktoré budú mať formu dažďa najskôr do 900, neskôr do 1700 metrov nad morom, čo spôsobí výrazné sadanie snehovej pokrývky. V priebehu dňa a hlavne noci môže vietor vplyvom príchodu teplého frontu v oblastiach nad pásmom lesa dosahovať krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu.