Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

V noci sa môže vytvárať prízemný mráz, predpovedajú meteorológovia

Foto: TASR/Jozef Ďurník

Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Na väčšine územia Slovenska sa môže v nedeľu (8.4.) a v pondelok (9.4.) v nočných a skorých ranných hodinách vytvárať prízemný mráz. V nedeľu sa vo výške päť centimetrov nad povrchom zeme očakáva pokles minimálnej teploty vzduchu na nula až mínus štyri stupne Celzia. V pondelok by mohlo mrznúť ešte viac. Na západnom Slovensku sa očakáva pokles prízemnej teploty až do mínus osem stupňov Celzia a na juhu a východe Slovenska meteorológovia nevylučujú pokles až do mínus desať stupňov Celzia.

Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny. Výstrahou najnižšieho stupňa na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Predmetný jav sa môže vyskytovať v nedeľu v čase medzi 03.00 h a 08.00 h. Táto výstraha meteorológov sa týka regiónov Záhorie, Podunajská nížina, horné Ponitrie, stredné Pohronie a oblasti na severozápade a juhu stredného Slovenska.

O deň neskôr sa prízemné mrazy rozšíria smerom na východ Slovenska. Výstraha pre nízke teploty vzduchu päť centimetrov nad povrchom zeme bude platiť aj v regiónoch Gemer, Šariš, v oblastiach juhovýchodného Slovenska a na krajnom východe krajiny. Výstraha meteorológov na 9. apríla platí v čase od polnoci do 8.00 h.