Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

M. Ftáčnik: V stavenom zákone chýbajú osobitné pravidlá pre billboardy

Foto: Pavol Demeš

Stavebný zákon je podľa M. Ftáčnika starý a napriek svojim novelizáciám nevníma billboardy, ktoré podľa neho potrebujú špecifické a presné pravidlá.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Novela stavebného zákona by mala obsahovať aj osobitné pravidlá pre zariadenia vonkajšej reklamy. Myslí si to bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Stavebný zákon je podľa neho starý a napriek svojim novelizáciám nevníma billboardy, ktoré podľa neho potrebujú špecifické a presné pravidlá.

"Reklamné zariadenie nie je typická stavba, nie je bytový dom, garáž či administratívna budova. Podmienky na jeho povolenie aj odstránenie by mali zohľadňovať, že to má svoj charakter," tvrdí primátor s tým, že je tiež iné, keď niekomu zbúrajú rodinný dom, ktorý si postavil načierno, a odstránia billboard. "Za posledných 20 rokov nám zákonodarcovia nedali príliš veľkú oporu v stavebnom zákone, aby sa stavebný úrad mohol oprieť o jasné pravidlá pre reklamné zariadenia," poznamenal Ftáčnik.

Spresniť pravidlá chce mesto aj preto, aby sa vyhlo dieram v zákone, ktoré reklamné spoločnosti zneužívajú. "Používajú na nás rôzne kľučky, aby tu mali billboard čo najdlhšie a čo najdlhšie na ňom mohli získavať nelegálne finančné prostriedky," dodal Ftáčnik, ktorý za posledné dva dni nechal v hlavnom meste na mestských pozemkoch odstrániť desať billboardov umiestnených načierno. Dnes dal magistrát dole posledný z nich pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Ružinove. V budúcnosti chce pokračovať a odstrániť plánuje aj reklamné zariadenia na pásoch medzi cestnými pruhmi.

Všetky svoje skúsenosti s umiestňovaním reklamy chce magistrát poskytnúť podpredsedníčke Národnej rady SR Renáte Zmajkovičovej (Smer-SD). Informačné, reklamné a propagačné materiály by podľa nej nemali stáť pri ceste bližšie ako 250 metrov. Do NR SR preto predložila návrh novely zákona o pozemných komunikáciách. Parlament sa ňou začne zaoberať už na septembrovej schôdzi.