Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. Novotný chce čakacie zoznamy na všetky plánované hospitalizácie

Viliam Novotný, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novotný presadzuje aj transparentné a flexibilné informovanie poistencov o ich poradí v zozname, o termíne plánovanej hospitalizácie a o možnostiach čerpania starostlivosti u iných poskytovateľov.

Bratislava 7. júna (TASR) - Zaviesť povinnosť zdravotných poisťovní (ZP) viesť čakacie zoznamy na všetky chirurgické operačné a plánované hospitalizácie, teda nielen pre tri okruhy diagnóz. To je cieľom návrhu novely zákona o ZP, ktorý na júnovú schôdzu parlamentu predložil poslanec Viliam Novotný (nezaradený). Právna norma má zlepšiť definovanie nároku poistenca v oblasti plánovanej zdravotnej starostlivosti.

Novotný zároveň presadzuje transparentné a flexibilné informovanie poistencov o ich poradí v zozname, o termíne plánovanej hospitalizácie a o možnostiach čerpania starostlivosti u iných poskytovateľov. Zaviesť chce aj povinnosť poskytovateľov bezodkladne po indikácii plánovanej starostlivosti nahlásiť poistenca zdravotnej poisťovni do čakacieho zoznamu.

Jeho novela prináša aj jednotný formulár pre zaradenie alebo vyradenie poistenca zo zoznamu na plánovanú zdravotnú starostlivosť a predĺženie lehoty, dokedy poskytovateľ musí informovať poistenca o termíne nástupu na plánovanú zdravotnú starostlivosť zo súčasných 10 kalendárnych dní na 15 pracovných dní pred nástupom.

Novotný očakáva, že rozšírením povinného vedenia čakacích zoznamov sa zvýši transparentnosť pri plánovaní a poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zvýši sa aj zodpovednosť ZP za zabezpečenie nároku poistencov. V prípade, ak ZP nie je schopná zabezpečiť poistencovi plánovanú ústavnú zdravotnú starostlivosť do 12 mesiacov od indikácie, poistenec môže podľa Novotného novely zdravotnú starostlivosť čerpať aj u nezmluvného poskytovateľa, resp. v členských krajinách EÚ s právom na plnú refundáciu nákladov zo strany ZP.

Čakacie zoznamy sa majú viesť podľa jednotlivých zdravotných výkonov a ZP aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú povinní zverejňovať zoznamy na svojich webových sídlach.