Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V. Novotný: Zvýšenie platov zdravotníkov nie je dostatočne kryté

Viliam Novotný. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na vyššie mzdy má ísť na budúci rok 55 miliónov eur.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Navrhované zvýšenie platov zdravotníkov je nedomyslené a nedostatočne kryté, domnieva sa nezaradený poslanec NR SR Viliam Novotný. Oceňuje, že ministerstvo zdravotníctva má snahu riešiť platy zdravotníkov, ale návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti nie je podľa neho dobrý.

"Je dobre, že ministerstvo má snahu to riešiť. Problém však je, že toto nie je dostatočne kryté, ani nie je domyslené, ako bude ďalej fungovať," povedal Novotný o návrhu novely zákona v závere ôsmeho rokovacieho dňa 58. schôdze NR SR.

Aj podľa poslanca Mosta-Híd Tibora Bastrnáka je návrh ministerstva zdravotníctva nesystémový. "Súhlasím, potrebujeme systémové riešenie," reagoval Novotný. Vládna novela zákona má priniesť zvýšenie platov zdravotníkov. Upravuje mzdy v nemocniciach vyše 20 zdravotníckym profesiám, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov.

Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

Novela má garantovať zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach. Na vyššie mzdy má ísť na budúci rok 55 miliónov eur. V štátnych nemocniciach by šlo na platy 18.000 zamestnancov, ktoré sú v súčasnosti vyššie v porovnaní s ostatnými, asi desať miliónov eur. Na platy 20.000 zdravotníkov v ostatných nemocniciach má ísť 45 miliónov eur.