Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V parlamente bude sedieť 12 nezaradených poslancov

Na snímke bývalý poslanec SaS Jozef Mihál. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Poslanci V.Dubačová, O. Žarnay a J. Mihál to zatiaľ oficiálne parlamentu neoznámili, rozhodnutia o odchode zo strany však nedávno deklarovali.

Bratislava 27. februára (TASR) - Počet nezaradených poslancov Národnej rady SR sa zvýši na 12. K doterajšej skupine deviatich sa pridajú Viera Dubačová, Oto Žarnay (obaja boli v OĽaNO-NOVA) a Jozef Mihál (odišiel zo SaS). Trojica to zatiaľ oficiálne parlamentu neoznámila, svoje rozhodnutia však nedávno verejne deklarovali.

Prví nezaradení poslanci v tomto volebnom období prišli už krátko po voľbách. Zo strany #Sieť, ktorej pripadlo desať mandátov, totiž po vytvorení koalície so Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd odišla trojica poslancov okolo Miroslava Beblavého. Do kolónky nezaradených tak vtiahli aj svojich niekdajších straníckych kolegov, keďže ich ostalo len sedem a minimálny počet na vytvorenie klubu je osem poslancov. Nezaradeným sa stal po vytvorení koalície aj Zsolt Simon, ktorý na protest odišiel z Mosta-Híd.

Počet nezaradených sa zredukoval, keď sa pätica bývalých poslancov #Siete na čele s Andrejom Hrnčiarom neskôr dohodla na spolupráci s Bélom Bugárom a stala sa súčasťou klubu Mosta-Híd. Ten sa tak počtom poslancov vyrovnal SNS a po #Sieti prevzal ministerstvo dopravy.

Ku konfliktu došlo aj v hnutí Sme rodina, ktorého šéf Boris Kollár vylúčil Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka. Trojica doteraz pôsobí ako nezaradená.

Z parlamentných záznamov vyplýva, že na konci jednotlivých volebných období boli rekordmi záver druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2016 a koniec druhého kabinetu Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS) v roku 2006. V oboch prípadoch bolo krátko pred voľbami v parlamente evidovaných až 25 poslancov ako nezaradených. Zo strán, ktoré pôsobia v parlamente dlhodobo, je Smer-SD jedinou, ktorá ešte o žiadneho poslanca neprišla.