Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V obci Zboj zaznamenali v prvej polovici decembra úhrn zrážok 142 mm

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po prvej polovici decembra sú zatiaľ v celkovom úhrne zrážok medzi západnou a východnou polovicou Slovenska veľké rozdiely.

Bratislava 17. decembra (TASR) - V obci Zboj v okrese Snina zaznamenali v prvej polovici decembra úhrn zrážok až 142 mm. Vznikla tak výnimočná situácia, keď na krajnom východe Slovenska spadlo za prvých 16 dní tohto mesiaca až 20-násobne viac zrážok ako na viacerých miestach západného Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Meteorológovia to považujú za pozoruhodné, pretože tento rozdiel nevznikol následkom búrkových lejakov, ale najmä pre opakujúcu sa polohu frontu pri svojom vlnení. "V mesiaci, ktorý práve prebieha, sme mali na Slovensku viackrát situáciu, keď sa frontálne rozhranie, ktoré postúpilo do našej oblasti od západu, vlnilo najmä nad najvýchodnejšou časťou našej krajiny," vysvetľuje SHMÚ.



Po prvej polovici decembra sú tak zatiaľ v celkovom úhrne zrážok medzi západnou a východnou polovicou Slovenska veľké rozdiely. V západnej časti územia spadlo podľa meteorológov za prvých 16 dní decembra zväčša len od sedem do 15 mm zrážok a na východe krajiny zväčša 25 až 60 mm. Oveľa viacej zrážok však spadlo na krajnom východe Slovenska, dôkazom je aj obec Zboj s úhrnom zrážok až 142 mm.