Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Aktivisti: V ochrannom pásme vodného zdroja Šamorín prebieha výstavba

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Envirorezort je presvedčený, že akékoľvek stavebné povolenie v lokalite, ktoré by úrady vydali, by bolo v rozpore s už vydanou vyhláškou k ochrane vodárenského zdroja.

Bratislava 7. mája (TASR) - V rámci schváleného druhého stupňa ochrany vodného zdroja Šamorín prebieha výstavba infraštruktúry pre celú novú štvrť. V otvorenom liste ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO) na to upozorňuje občianske združenie (OZ) Za našu vodu. Envirorezort je presvedčený, že akékoľvek stavebné povolenie v lokalite, ktoré by úrady vydali, by bolo v rozpore s už vydanou vyhláškou k ochrane vodárenského zdroja.

OZ približuje, že vyhláška zakazuje v ochrannom pásme druhého stupňa výstavbu objektov vrátane domov. Stavať sa môžu len domy s hydrogeologickým posúdením, ktorým bude preukázané, že stavbou nedôjde k ohrozeniu vodného zdroja. Výstavba, na ktorú poukazuje združenie, tak podľa odborníkov ohrozuje výdatnosť zdroja pitnej vody. Hrozí, že by Slovensko prišlo o 140 miliónov kubických metrov pitnej vody ročne, tvrdí združenie.

"Ochrana jedného z najcennejších zdrojov pitnej vody v strednej Európe má pre Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR najvyššiu prioritu," uviedol odbor komunikácie pre TASR. Deklaruje, že bude dôsledne sledovať, či existujúce alebo plánované stavebné činnosti budú v lokalite dodržiavať platnú vyhlášku. V prípade podozrenia na porušenie envirolegislatívy začne konať Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Aktivisti zároveň žiadajú MŽP, aby overilo legálnosť stavebnej činnosti. Vyzývajú ministra na okamžité zjednanie nápravy v záujme ochrany vodárenského zdroja Šamorín. Štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana v tejto veci zvolal na piatok rokovanie so všetkými zainteresovanými aktérmi, zástupcami samospráv, okresných úradov a developera.

Budaj koncom apríla informoval o rozhodnutí okresného úradu, ktoré určilo nové ochranné pásmo vodárenského zdroja rozdelené do troch stupňov. V prvom stupni je zakázaná prakticky akákoľvek činnosť, ktorá nesúvisí s prevádzkou vodného zdroja. Územie je oplotené a zabezpečené. Ochranné pásmo druhého stupňa s rozlohou 7,9 štvorcových kilometrov (km2) zasahuje podstatnou časťou do katastrálneho územia obce Hamuliakovo. Zakázané je tu vykonávať činnosti, ktoré by mohli znečistiť vodárenský zdroj. V ochrannom pásme tretieho stupňa s rozlohou 15,3 km2 sú všeobecné obmedzenia, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy.