Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V OĽaNO sú skeptickí: Aký prínos bude mať ESO pre občana

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Tvrdí to poslanec za OĽaNO Igor Hraško, podľa ktorého však vôbec nie je jasné, aký prínos bude pre občana v konečnom dôsledku znamenať reforma verejnej správy pod názvom ESO.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovensko potrebuje reformu verejnej správy ako soľ a opozičné hnutie OĽaNO preto oceňuje myšlienku zefektívniť činnosť úradov v prospech občana. Tvrdí to poslanec za OĽaNO Igor Hraško, podľa ktorého však vôbec nie je jasné, aký prínos bude pre občana v konečnom dôsledku znamenať reforma verejnej správy pod názvom ESO.

Vláda podľa Hraška skráteným medzirezortným pripomienkovým konaním znemožnila verejnú diskusiu o pripravovaných zmenách. "Bez verejnej diskusie ide o mocenské rozhodnutie jednej strany bez ohľadu na zásadné pripomienky odbornej verejnosti. Považujem za aroganciu moci vlády jednej strany, keď najväčšia reforma verejnej správy za niekoľko rokov bola v medzirezortnom pripomienkovom konaní sedem dní," upozornil vo vyhlásení opozičný poslanec.

Hraško pripomenul, že v decembri 2011 poslanec za Smer-SD Vladimír Faič presadil vykonanie auditu kompetencií verejnej správy. "Je asi aj správny čas na určitú revíziu kompetencií, ich financovania aj činnosť jednotlivých orgánov verejnej správy na všetkých úrovniach. Len potom možno robiť ďalšie opatrenia," povedal vtedy Faič. Hraško však upozorňuje, že takýto audit dodnes neprebehol, napriek tomu Smer-SD nemá problém predložiť návrh zákona, ktorý zásadne mení fungovanie verejnej správy.

"Z vládneho návrhu nevyplýva ani to, kde štát do roku 2016 ušetrí 700 miliónov eur, o ktorých hovorí premiér Robert Fico. Nie je isté, či a za akú cenu sa podarí štátu predať či prenajať budovy dnešných krajských úradov. Nie je ani jasné, či sa zamestnanci budú môcť z kapacitných dôvodov presunúť do budov obvodných úradov a tým ušetriť náklady," konštatoval Hraško s tým, že úspory, o ktorých hovorí predseda vlády, stoja na vratkých nohách.

Hraško tiež poukázal na to, že takmer všetky inštitúcie, ktoré sa k návrhu zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní vyjadrili, majú vážne výhrady. Spomenul Konfederáciu odborových zväzov, ZMOS, Generálnu prokuratúru, Úrad vlády SR, ministerstvo spravodlivosti aj ministerstvo financií. "V podstate nikto dnes nevie povedať, aké dosahy budú mať zmeny, ktoré tento návrh zákona prinesie a ani prečo by práve takéto riešenie malo byť to správne," tvrdí.

OĽaNO však trvá na verejnej diskusii o takej závažnej téme, akou je navrhovaná reforma verejnej správy. "Práve preto hnutie koncom septembra organizuje odborný seminár na tému Verejná správa na Slovensku, na ktorý prizývame ministrov a štátnych tajomníkov, poslancov a odborníkov z mimovládnych organizácií," avizoval Hraško.

Premiér a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) informovali, že občan Slovenska počas svojho života minie pri komunikácii so štátnymi úradmi v priemere viac ako 1500 eur a stojí ho to 51 dní dovolenky. Po reforme verejnej správy s názvom ESO, ktorú odštartovalo ministerstvo vnútra, by to každého občana malo stáť o polovicu menej peňazí aj času. Šetriť by nemal len občan, ale zásadným spôsobom aj štát. Ministerstvo vnútra vypočítalo, že do roku 2016 by sa malo na štátnej správe ušetriť 700 miliónov eur.