Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V pondelok 3. decembra začne vysielať internetové rádio Rusyn FM

Vysielanie sa začne dvojhodinovým blokom reportáží, ankiet a informácií.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Projekt rusínskeho internetového rádia je tesne pred svojím spustením. Už v pondelok 3. decembra o 17.00 h začne vysielať rádio Rusyn FM. Jeho cieľom je osloviť rusínsku komunitu na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Vysielanie sa začne dvojhodinovým blokom reportáží, ankiet a informácií. Hudobnú zložku budú tvoriť rusínske ľudové a moderné piesne, ale aj overené celosvetové hity. Vysielanie sa bude reprízovať v takých časoch, aby ho bolo možné počúvať aj v USA a Kanade.

"Na začiatku pôjde o občasné vysielanie raz za týždeň, postupne sa periodicita vysielania bude zvyšovať," uviedol autor projektu a predseda organizácie molody.Rusyny Peter Štefaňák. Dodal, že programová štruktúra i časy vysielania sa budú postupne profilovať podľa odozvy poslucháčov. Už teraz je dostupná stránka www.radio.rusyny.org, na ktorej sa odrátava čas do začiatku vysielania. Slogan média je "Rádio pre všetkých Rusínov".

V predpokladanej programovej štruktúre sa aj preto počíta s blokmi, ktoré budú prinášať informácie týkajúce sa rusínskej komunity, pozvánky na kultúrne podujatia, priame prenosy z liturgií i rozhovory s rusínskymi osobnosťami. Štefaňák uviedol, že hlavným cieľom rádia je šíriť povedomie o Rusínoch a prebudiť v nich väčší záujem o vlastnú kultúru a jazyk.

"Internetové rádio je z tohto pohľadu výborným komunikačným kanálom, keďže väčšina ľudí je dnes na internete," povedal pre TASR Štefaňák a dodal, že práve online prostredie by malo prilákať mladých ľudí s rusínskymi koreňmi, ktorí stratili kontakt s rusínskym jazykom i kultúrou. Rusyn FM bude so svojimi poslucháčmi komunikovať aj prostredníctvom viacerých sociálnych sietí.

Prvé hodiny vysielania rusínskeho internetového rádia bude napĺňať osemčlenný tím v zložení Marek Brieška, Peter Štefaňák, Ľudmila Sekeráková, Michal Pilip, Marianna Knapová, Paula Grobárová, Martin Karaš a Peter Medviď.

Projekt bol podporený grantovou schémou Úrady vlády Slovenskej republiky.