Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V poradí tretia zbraňová amnestia by mohla byť ukončená v októbri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Skúmaniu odovzdaných zbraní a streliva sa venuje 12 expertov na balistiku.

Bratislava 6. septembra (TASR) - V poradí tretia zbraňová amnestia je v súčasnosti spracovaná na takmer 100 percent. "Doteraz nebolo zistené spáchanie trestného činu odovzdanými zbraňami," uviedla dnes Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Kancelárie Ministerstva vnútra SR. Podľa jej slov k dnešnému dňu bola amnestia spracovaná konkrétne na 99 percent. Predpoklad jej ukončenia je budúci mesiac.

Skúmaniu odovzdaných zbraní a streliva sa venuje 12 expertov na balistiku. Tak ako pri predchádzajúcich dvoch amnestiách primárne sa na oddelení balistiky rieši znalecká a expertízna činnosť v rámci objasňovania trestnej činnosti a trestného konania, až potom prichádzajú na rad prípady v rámci zbraňovej amnestie.

V rámci poslednej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň 2015, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach dovedna 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva. Uviedol to začiatkom júna 2015 podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

"Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovensku približne 11.000 zbraní. Najviac - 453 zbraní bolo odovzdaných v Žilinskom kraji, najmenej - 214 v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent," zdôraznil vtedy Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá však podľa jeho slov najbližší rok či dva vyhlásená nebude.