Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V Prahe sa stretnú premiéri V4, budú rokovať aj o nelegálnej migrácii

Na archívnej snímke český premiér Petr Fiala. Foto: TASR

Predseda vlády Petr Fiala v utorok 27. februára 2024 privíta v Lichtenštajnskom paláci v Prahe premiérov krajín V4, informoval český úrad vlády.

Praha 19. februára (TASR) - V Prahe sa 27. februára uskutoční summit premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Predsedovia vlád budú rokovať o energetickej bezpečnosti aj predchádzaní nelegálnej migrácii. Slovensko bude zastupovať premiér Robert Fico. V pondelok to oznámil Úrad vlády ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Predseda vlády Petr Fiala v utorok 27. februára 2024 privíta v Lichtenštajnskom paláci v Prahe premiérov krajín V4. Petr Fiala, Donald Tusk, Robert Fico a Viktor Orbán budú rokovať najmä o energetickej bezpečnosti, strategickej agende EÚ, o predchádzaní nelegálnej migrácii či ďalšej podpore Medzinárodného vyšehradského fondu," informoval český úrad vlády.

Premiéri krajín V4 sa naposledy stretli minulý rok v júni v Bratislave. Summit bol zavŕšením slovenského predsedníctva v tejto skupine. Predsedov vlád vtedy privítal Eduard Heger. Okrem Fialu a Orbána sa na stretnutí zúčastnil vtedajší poľský premiér Mateusz Morawiecki.

V oblasti nelegálnej migrácie sa vtedy zhodli na odmietnutí povinných kvót a nútenej relokácie. V otázke Ukrajiny si potvrdili zhodu v tom, že musí udržať svoju suverenitu a územnú celistvosť. Podľa českého premiéra sa ich názor vtedy odlišoval len v tom, ako to prakticky zrealizovať.

Budúci týždeň sa v Prahe okrem premiérov stretnú aj predsedovia parlamentov V4, na ktorom bude SR zastupovať predseda NR SR Peter Pellegrini. Tento summit je rozšírený aj o Ukrajinu.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)