Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

V prekladateľskej súťaži najlepšie obstál gymnazista z Hlohovca

Súťaž organizuje každoročne Európska komisia, konkrétne generálne riaditeľstvo pre preklad. Koná sa v rovnaký novembrový deň na každej z vybraných škôl po celej Európe.

Bratislava 26. marca (TASR) - V prekladateľskej súťaži Európskej komisie (EK) Juvenes translatores (mladí prekladatelia) obstál najlepšie zo Slovenska Martin Šrank z Gymnázia Ivana Kupca v Hlohovci. Ten si spolu s víťazmi z ďalších 26 krajín Európskej únie prevezme v utorok (27.3.) ocenenie z rúk komisárky pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androully Vassiliouvej.

Na súťaži sa v novembri minulého roka zúčastnilo viac ako 3000 stredoškolákov. Zo Slovenska ich bolo 55 z 13 škôl. Za každú krajinu bol vybraný jeden víťaz. "Chcela by som zablahoželať každému víťazovi. Stať sa najlepším mladým prekladateľom vo svojej krajine, to je celkom pekný úspech. Jazyky otvárajú dvere do života, a preto som presvedčená, že pre týchto mladých ľudí je ich osobitný talent mimoriadnym prínosom," konštatovala komisárka.

Každý študent si vybral jednostranový text, týkajúci sa dobrovoľníctva, napísaný v jednom z 23 úradných jazykov EÚ. Potom ho preložil do jedného z 22 ostatných jazykov. I keď si mnohí ako zdrojový jazyk vybrali angličtinu, celkový počet použitých jazykových kombinácií dosiahol rekordné číslo 148, ktoré je najvyššie od založenia súťaže v roku 2007. Aj slovenskí účastníci najčastejšie siahli po angličtine, nechýbali však ani preklady z nemčiny, španielčiny, francúzštiny, maďarčiny a češtiny do slovenčiny a zo slovenčiny do maďarčiny.

Súťaž organizuje každoročne EK, konkrétne generálne riaditeľstvo pre preklad. Môžu sa do nej zapojiť 17-roční stredoškoláci a koná sa v rovnaký novembrový deň na každej z vybraných škôl po celej Európe. Zúčastnené školy sa určujú metódou náhodného výberu zo všetkých prihlásených škôl pomocou vopred stanoveného kľúča. Zo Slovenska sa do nej každoročne zapája 13 stredných škôl.