Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Oskár B. dostal za extrémistický útok 20 mesiacov

Ilustračné foto Foto: TASR

Odsúdený muž v apríli 2017, v Pezinku v blízkosti pohostinstva bez zjavnej príčiny vulgárne slovne a fyzicky napadol poškodeného občana Portugalskej republiky.

Bratislava 22. júna (TASR) - Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) odsúdil obvineného Oskára B. v kauze extrémistického útoku, ktorého sa mal dopustiť v apríli tohto roku trestným rozkazom na 20 mesiacov.

"Samosudca ŠTS vydal 12. júna trestný rozkaz, v ktorom uznal za vinného obvineného O. B. z prečinu poškodzovania cudzej veci a prečinu výtržníctva. Odsúdil ho k úhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere 20 mesiacov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Rozhodnutie nie je právoplatné. Proti trestnému rozkazu je možné v lehote osem dní odo dňa doručenia podať odpor," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 8. júna obžalobu na Oskára B. pre prečin výtržníctva a prečin poškodzovania cudzej veci, ktorého sa mal dopustiť v apríli 2017, keď v Pezinku v blízkosti pohostinstva bez zjavnej príčiny vulgárne slovne a fyzicky napadol poškodeného občana Portugalskej republiky. Spresnila zase Jana Tökölyová - hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Skutku sa podľa jej slov dopustil z dôvodu nenávisti voči jednotlivcovi pre jeho skutočnú príslušnosť k niektorej rase a farbe pleti, teda z osobitného motívu. Obvinený konal úmyselne z dôvodu predpokladanej nenávisti k farbe pleti a rase poškodeného. Konal so zbraňou v zmysle Trestného zákona. Zbraňou sa totiž rozumie každá vec, ktorou možno urobiť útok proti telu dôraznejším, teda za zbraň možno považovať aj násadu na metlu.