Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V prípade nástenkového tendra vypovedali piati svedkovia

Ilustračná snímka Foto: Teraz.sk - JT

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Výsluchom svedkov a čítaním listín dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje pojednávanie v prípade tzv. nástenkového tendra. TASR informovala hovorkyňa ŠTS v Pezinku Katarína Kudjáková.

Pojednávanie v tomto prípade bolo pôvodne naplánované aj na stredu 9. augusta, nakoniec sa však neuskutoční. „Na súde dnes vypovedali piati svedkovia,“ povedala Kudjáková pre TASR.

Prokurátor podal v tomto prípade obžalobu pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa či zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. V kauze figuruje spolu päť obžalovaných, medzi nimi aj dvaja bývalí ministri za SNS Marián J. a Igor Š.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany - Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť.