Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PUCHALA: So ZMOS rokujeme o servisoch TASR pre obce bezodplatne

Na snímke vľavo generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora počas stretnutia v Bratislave 12. októbra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Po rokovaní s predsedom ZMOS Michalom Sýkorom to potvrdil generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. TASR však uvažuje o obojsmernom toku informácií, teda aj smerom od miest a obcí do agentúry.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Podpis zmluvy o spolupráci medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky by pre obce vytvoril možnosť získať servisy TASR bezodplatne. Po dnešnom rokovaní s predsedom ZMOS Michalom Sýkorom to potvrdil generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Hovorili sme o zmluve medzi TASR a ZMOS, prostredníctvom ktorej by sme sprístupnili servisy TASR pre všetky obce na Slovensku bezodplatne. Samosprávy by mali k dispozícii faktické, nekomentované spravodajstvo silnej značky TASR, ktoré by mohli využívať aj pre svoje weby a miestne médiá,“ povedal Puchala. Dodal, že projekt TASR do každej obce bol súčasťou projektu, s ktorým sa o vedenie agentúry uchádzal.

TASR však uvažuje o obojsmernom toku informácií, teda aj smerom od miest a obcí do agentúry. „Od vytvorenia webovej aplikácie, do ktorej by mohli mestá a obce vkladať avíza na svoje podujatia, si sľubujeme viac správ o dianí v regiónoch. Službu verejnosti a služby vo verejnom záujme má TASR priamo vo svojej DNA. Chceme byť užitočná agentúra pre občanov, ktorá koná s vedomím spoločenskej zodpovednosti,“ poznamenal Puchala.

„Rokovali sme o podobe vzájomnej spolupráce medzi TASR a ZMOS. Ide o spoluprácu, z ktorej budú mať osoh obe strany. Bude založená na základe zmluvného vzťahu,“ reagoval Sýkora. „Na najbližšom rokovaní Rady ZMOS v novembri bude pán generálny riaditeľ prezentovať ponuku mestám a obciam. Budeme sa snažiť rozbehnúť efektívnu spoluprácu čo najskôr a postupne ju chceme vylepšovať a rozvíjať,“ dodal.

Vzhľadom na to, že ZMOS na dobrovoľnom princípe združuje 96 percent miest a obcí na Slovensku, celkovo 2930, bude spolupráca znamenať pre TASR aj technologickú a logistickú výzvu. „Pre TASR to znamená zložitý systém zabezpečenia prístupov pri veľkom počte nových klientov. Budeme zrkadlovo zdvojovať databázy tak, aby prístup veľkého počtu nových užívateľov neohrozil stabilitu klientskej zóny. Pripravujeme inštruktážne školenia a horúcu 'linku pre samosprávy," konštatoval Puchala.