Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V Rakúsku chceli dve Slovenky prinútiť vydať sa účelovo za Indov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na piatich ľudí, troch Turkov a dvoch Indov, podali v tejto súvislosti trestné oznámenie, pričom ich budú stíhať na slobode.

Linz/Rohrbach/Bratislava 22. januára (TASR) - Devätnásťročnú Slovenku, ktorú chceli evidentne prinútiť k účelovému sobášu s istým Indom a ktorú zadržiavali v hostinci v hornorakúskom Rohrbachu, vyslobodila tamojšia polícia. Na piatich ľudí, troch Turkov a dvoch Indov, podali v tejto súvislosti trestné oznámenie, pričom ich budú stíhať na slobode.

Informácie priniesla v pondelok tlačová agentúra APA s odvolaním sa na policajné zdroje.

Ešte 11. januára naďabila policajná hliadka v Linzi na 20-ročnú Slovenku, ktorá bola zjavne v problémoch. Mladá žena informovala, že 31-ročný Ind ju s falošnými prísľubmi pracovnej možnosti vylákal do Rakúska, kde sa mala náhle vydať za jeho 28-ročného krajana. Ten sa touto cestou chcel dostať k povoleniu na pobyt v Európskej únii.

Jej 19-ročnú sesternicu vylákali zrejme s podobným zámerom takisto do Rakúska a zadržiavajú ju na neznámom mieste, uviedla vtedy staršia z oboch žien.

Rakúskej polícii sa najskôr nedarilo vypátrať hľadanú Slovenku, ktorá bola síce s príbuznými vo vlasti v kontakte cez internet, avšak nebolo jasné, kde sa zdržiava. Až 15. januára sa zadržiavanej podarilo zvečniť na fotografii údaje o podniku, v ktorom bola zadržiavaná, a zaslať ich na Slovensko. Tak sa za pomoci tlmočníčky podarilo zistiť miesto pobytu hľadanej.

Policajti našli napokon 19-ročnú Slovenku na prvom poschodí podniku a oslobodili ju. Troch Turkov vo veku 33-43 rokov, prevádzkovateľa hostinca, jeho brata a bratranca, ktorí pomáhali pri zadržiavaní mladej ženy, dočasne zadržali. Čaká na nich - podobne ako na dvoch ženenia sa chtivých Indov - trestné stíhanie pre dôvodné podozrenie z obmedzovania osobnej slobody a pokusu o uzavretie účelového manželstva.