Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V rámci humanitárneho transferu prijala SR dočasne 58 občanov Eritrey

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Humennom zotrvajú utečenci maximálne šesť mesiacov. Počas tohto obdobia ich budú pracovníci IOM pripravovať na život v krajine, kam budú natrvalo presídlení.

Bratislava 5. februára (TASR) – Slovensko dočasne prijalo v rámci tzv. humanitárneho transferu 58 občanov Eritrey. Ide o ľudí, ktorým v domovskej krajine hrozí prenasledovanie a boj o holý život. Na Slovensku, konkrétne v Núdzovom tranzitnom centre (Emergency Transit Centre – ETC) v Humennom, sa budú pripravovať na život v krajine, kam budú natrvalo presídlení.

"Ani jeden z týchto utečencov nie je žiadateľom o azyl na Slovensku a nie je ani v azylovom procese na Slovensku," zdôraznila Michaela Paulenová z Ministerstva vnútra SR. Reagovala tak na informácie strany Šanca o príchode migrantov na Slovensko.

Vysvetlila, že ľudí, ktorí prichádzajú na dočasný pobyt prostredníctvom humanitárneho transferu, prijíma Slovensko už od roku 2009, v rámci projektu na ktorom SR spolupracuje s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). "Slovensko od roku 2009 takýmto spôsobom našlo nový domov v inej krajine už tisícke utečencov, predovšetkým ide o ohrozené skupiny, rodiny s deťmi alebo matky s deťmi," uviedla Paulenová.

V Humennom zotrvajú utečenci maximálne šesť mesiacov. Počas tohto obdobia ich budú pracovníci IOM pripravovať na život v krajine, kam budú natrvalo presídlení. Väčšinou ide o USA. Utečenci absolvujú bezpečnostné pohovory, zdravotné prehliadky a kurzy kultúrnej orientácie, aby sa pripravili na život v novom domove.

Ako Paulenová dodala, skupina Eritrejčanov sa v humanitárnom tábore v Humennom pridala k skupine 85 občanov Somálska a Libanonu, ktorí sú na Slovensku už od septembra 2015 a v týchto dňoch budú tábor opúšťať a smerovať do USA. "Niektorí z nich sú ich príbuzní," spresnila.

Aktivity v rámci projektu Humanitárny transfer utečencov sú financované vládou Spojených štátov amerických prostredníctvom programu USRAP – United States Refugee Admissions Program, alebo podobnými programami iných presídľovacích krajín.