Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

V rámci mierovej misie UNFICYP pôsobí na Cypre 240 slovenských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

MZVEZ označuje slovenský príspevok k stabilite na ostrove a hľadaniu riešenia cyperského problému za unikátnu pridanú hodnotu SR do kvality bilaterálnych vzťahov s Cyprom.

Bratislava/Nikózia 4. marca (TASR) - Na Cypre pôsobí v rámci mierovej misie UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus) aktuálne 240 slovenských vojakov, päť policajtov a jeden civil. Slovensko tak prispieva k stabilite na cyperskom ostrove poskytovaním dobrých služieb v bezpečnostnej i politickej rovine. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s pracovnou cestou predsedu parlamentu Petra Pellegriniho na Cypre. Slovensko je súčasťou misie od roku 2001.

MZVEZ označuje slovenský príspevok k stabilite na ostrove a hľadaniu riešenia cyperského problému za unikátnu pridanú hodnotu SR do kvality bilaterálnych vzťahov s Cyprom. Slováci tvoria podľa rezortu približne jednu štvrtinu personálu misie. Slovensko je tiež prostredníctvom veľvyslanectva v Nikózii takmer 35 rokov sprostredkovateľom dialógu grécko-cyperských a turecko-cyperských politických strán ako jediného priameho komunikačného kanálu na tejto úrovni.

SR dlhodobo a principiálne podporuje riešenie cyperskej otázky v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a právom EÚ v podobe tzv. bikomunitnej bizonálnej federácie so zachovaním politickej rovnosti komunít. "SR je zároveň pripravená pokračovať v poskytovaní služieb ako unikátneho príspevku na dosiahnutie vzájomne akceptovateľného, trvalého a spravodlivého riešenia vleklého problému," uviedli z komunikačného odboru MZVEZ.

Cyperská otázka sa podľa slovenskej diplomacie nachádza v kľúčovom období jej vývoja. Misia OSN si pripomína 60. výročie pôsobenia na rozdelenom ostrove. Rokovania lídra grécko-cyperskej a lídra turecko-cyperskej komunity sú suspendované od stretnutia v Crans Montane v júli 2017. "V záujme vniesť do procesu novú dynamiku, generálny tajomník OSN v januári 2024 vymenoval osobnú vyslankyňu Maríu Ángelu Holguín Cuéllar s mandátom zistiť, či existuje spoločný priestor na obnovenie rokovaní lídrov oboch komunít," uzavrelo ministerstvo zahraničných vecí.